Polska Fleksitarianizm – z czym to się je? 16 grudnia 2019 Polska Fleksitarianizm – z czym to się je? 16 grudnia 2019 Przeczytaj także Polska Burza wokół protestu leśników. “Mają na celu przykryć niszczenie przyrody” Już dzisiaj odbędzie się ogólnopolski protest organizowany przez Związek Leśników Polskich. O godzinie 10 pod wszystkimi siedzibami wojewodów zgromadzą się “ludzie lasu”. Organizacje pozarządowe z obszaru ochrony środowiska wydały własne oświadczenia, w których padają mocne zarzuty w stosunku do leśników. O co chodzi w tym sporze? Polska Fale upałów zagrażają ludzkiemu zdrowiu i życiu. Ekstremalne temperatury w Polsce Ekstremalne upały po raz kolejny w tym roku występują w Polsce. IMGW wydało alarmy drugiego stopnia dot. upału dla 14 województw, czekają nas też tropikalne noce. Upały to kosztowna konsekwencja zmiany klimatu, na którą musimy reagować skuteczniej. Roślinny burger w Burger Kingu, kanapki wege z Subwaya – fleksitariańska dieta jest coraz popularniejsza. Imitacja smaku mięsa to rozwiązanie dla zdrowia i planety. Reklama Fleksitarianizm to bezmięsna dieta, w której zamiast mięsa stosujemy jego roślinne zamienniki o przypominającym mięso smaku. Fleksitarianem będzie też osoba, która od czasu do czasu, na przykład na przyjęciu czy proszonym obiedzie zje mięso. Chodzi o to, by ograniczyć spożycie mięsa, ale być „flexible”, czyli elastycznym. Stąd nazwa fleksitarianizm, którą w 1992 roku wymyśliła brytyjska dziennikarka Linda Anthony. Naprzeciw potrzebom wegetarian i fleksitarian wychodzą kolejne sieci, które do tej pory słynęły z mięsnego menu. Na przykład Burger King wprowadził Rebel Whoopera, kanapkę, w której wołowinę zastąpiono roślinnym burgerem o smaku wołowiny. Być może dla mięsożerców brzmi kiepsko, ale z pewnością warto spróbować – dla własnego zdrowia i planety. Stek z probówki Z danych IQS wynika, że 43 procent Polaków deklaruje, że chce ograniczyć spożycie mięsa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. By na deklaracjach się nie skończyło, producenci prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na roślinne zamienniki mięsa – sojowe parówki, roślinne burgery czy pulpety stały się oczywistością w menu wielu restauracji. Wśród Polaków zwiększa się świadomość dotycząca szkodliwości spożycia mięsa, a także negatywnego wpływu przemysłu hodowlanego na środowisko. Zamienniki smakowe jeszcze kilkadziesiąt lat temu były wytworem fantazji, teraz, dzięki nowym technologiom, stały się faktem – pierwszy stek z probówki powstał w Izraelu. Mięso z powietrza? Założyciele start-upu Air Protein pracują właśnie nad innowacyjnym sposobem wykorzystania zapomnianej technologii NASA. Jak to działa? Zawarty w powietrzu dwutlenek węgla przetwarza się w produkt, który odpowiada właściwościom odżywczym białka zwierzęcego. W latach 60. ubiegłego wieku, podczas jednego z eksperymentów zauważono, że mikroorganizmy biorą czynny udział w przetwarzaniu wydychanego przez astronautów powietrza w substancje odżywcze. Amerykański start-up Air Protein opracował technologię, w której mikroorganizmy zmieszane z substancjami odżywczymi ulegają fermentacji – powstaje z nich substancja, która składa się w 80 proc. z białka. A stąd już niedaleko do stworzenia mięsa, którego skład kwasów tłuszczowych będzie odpowiadać tym w prawdziwym mięsie z kurczaka czy wołowiny. Badacze z Air Protein przeanalizowali, że w zawartej w wyniku fermentacji substancji znajduje się witamina B12. Do produkcji mięsa „z powietrza” nie trzeba też stosować antybiotyków jak w tradycyjnej hodowli. Wege Wawa Naukowcy podkreślają, że dieta roślinna to korzyść dla zdrowia – spożycie mięsa i nabiału wśród społeczeństw zachodnich jest przyczyną chorób. W USA badania wykazały wysoką korelację pomiędzy spożyciem mięsa (zwłaszcza czerwonego), a zachorowaniem na raka piersi i szyjki macicy wśród kobiet. Polska staje się z kolei coraz bardziej otwarta na dietę roślinną. Ostatnio Warszawa trafiła na szóste miejsce w światowym rankingu miast z najlepszą ofertą restauracyjną dla wegetarian. Wyprzedziliśmy Pragę i Paryż! Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.