Eko styl życia Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki! 03 listopada 2021 Eko styl życia Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki! 03 listopada 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Hawaje składają się z 8 głównych wysp. Ten najmłodszy stan w USA boryka się z falą odpadów w postaci jednorazowych naczyń i sztućców, zaśmiecających ląd i wody. Jedna z wysp hawajskich, Maui, wprowadza radykalną zmianę w zakresie gastronomii i odpadów pod znakiem zero waste. Reklama Mniej plastiku Inicjatywa o nazwie huiZero to jak na razie jedyne takie rozwiązanie na Hawajach. Program opiera się na wprowadzeniu wielorazowych pojemników na żywność na całej wyspie. W akcji uczestniczyć będą wszystkie punkty gastronomiczne na wyspie Maui. Zero waste, czyli styl życia, w którym eliminuje się między innymi ilość odpadów, fot. huizero.com Celem huiZero jest eliminacja plastiku jednorazowego użytku, a co za tym idzie, znaczne ograniczenie skali zanieczyszczenia plastikiem. Wkrótce produkt ma być obecny nie tylko na Maui, ale i na wszystkich wyspach hawajskich, powiedział Kevin Watkins, odpowiedzialny za strategię zrównoważonego rozwoju i właściciel Maui Sustainable Solutions LLC. Pojemniki, które mają zastąpić plastikowe odpowiedniki, wykonane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten spełnia kryteria bezpieczeństwa dla przechowywanej żywności, jest łatwy w myciu i co najważniejsze, to produkt wielokrotnego użytku. Jak to działa? W programie huiZero uczestniczą właściciele i pracownicy restauracji oraz klienci. Ci pierwsi kupują pojemniki, które można wymieniać we wszystkich innych uczestniczących restauracjach. Kiedy klienci zamawiają jedzenie na wynos, płacą 10 dolarów kaucji, aby otrzymać jedzenie w pojemniku wielokrotnego użytku. Następnym razem, gdy zamówią jedzenie w uczestniczącej w akcji restauracji, mogą odzyskać kaucję. Wegańsko-wegetariańska restauracja na wyspie już korzysta z pojemników, fot. huizero.com – Za każdym razem, gdy pojemnik jest używany, to odejmujemy jeden mniej pojemnik jednorazowego użytku z wysypiska – powiedział Watkins. Według autorów projektu wielorazowe opakowania są lepsze niż nawet te biodegradowalne. Dlaczego? Ponieważ według nich, nawet i one trafiają później na wysypisko. Przypomnijmy, że organiczne opakowania mają zdolność rozkładania się w środowisku bez żadnych szkód. W dłuższej perspektywie program może także potencjalnie zmniejszyć emisję dwutlenku węgla wynikającą z transportu i produkcji tworzyw sztucznych od nowa. Hawajskie śmieci W miejscach takich jak Hawaje zanieczyszczenie plastikiem jednorazowego użytku stanowi wielkie niebezpieczeństwo dla zwierząt morskich. W tworzywa sztuczne mogą zaplątać się mniejsze stworzenia – żółwie, ptaki, drobne ryby, ale i większe: delfiny, czy wieloryby. Plastikowe odpady narażają też koralowce, czyli rafy koralowe na niszczenie. Ochłodzić Ziemię i oceany: ratowanie Wielkiej Rafy Koralowej rozświetlaniem chmur Czy wprowadzenie pojemników wielorazowego użytku w większości lokali gastronomicznych pozwoli rozwiązać problem plastikowych odpadów? źródło: huizero.com, ecowatch.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.