Eko styl życia Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki!03 listopada 2021 Eko styl życia Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki!03 listopada 2021Przeczytaj także Eko styl życia Wołowina? Nie, dziękuję – ma za duży wpływ na klimat. Czy czeka nas rewolucja w żywności? Informacja o wpływie danego produktu spożywczego na klimat wpływa na zmianę decyzji konsumenckich i przekonuje do wyboru bardziej zrównoważonej żywności…. Eko styl życia Polacy przekonują się do kuchni roślinnej, choć nie bez przeszkód. Wynik badania Co drugi Polak przynajmniej raz w życiu próbował zrezygnować z jedzenia mięsa i przejść na dietę wegetariańską bądź wegańską – wynika z badań agencji badawczej Insight Lab, przeprowadzonych na zlecenie Pyszne.pl. Aż 12% ankietowanych zadeklarowało, że nie je mięsa bądź wszelkich produktów odzwierzęcych. Roślinna transformacja postępuje, jednak nie przychodzi nam tak łatwo. Hawaje składają się z 8 głównych wysp. Ten najmłodszy stan w USA boryka się z falą odpadów w postaci jednorazowych naczyń i sztućców, zaśmiecających ląd i wody. Jedna z wysp hawajskich, Maui, wprowadza radykalną zmianę w zakresie gastronomii i odpadów pod znakiem zero waste. Mniej plastikuInicjatywa o nazwie huiZero to jak na razie jedyne takie rozwiązanie na Hawajach. Program opiera się na wprowadzeniu wielorazowych pojemników na żywność na całej wyspie. W akcji uczestniczyć będą wszystkie punkty gastronomiczne na wyspie Maui. Zero waste, czyli styl życia, w którym eliminuje się między innymi ilość odpadów, fot. huizero.comCelem huiZero jest eliminacja plastiku jednorazowego użytku, a co za tym idzie, znaczne ograniczenie skali zanieczyszczenia plastikiem. Wkrótce produkt ma być obecny nie tylko na Maui, ale i na wszystkich wyspach hawajskich, powiedział Kevin Watkins, odpowiedzialny za strategię zrównoważonego rozwoju i właściciel Maui Sustainable Solutions LLC. Pojemniki, które mają zastąpić plastikowe odpowiedniki, wykonane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten spełnia kryteria bezpieczeństwa dla przechowywanej żywności, jest łatwy w myciu i co najważniejsze, to produkt wielokrotnego użytku.Jak to działa?W programie huiZero uczestniczą właściciele i pracownicy restauracji oraz klienci. Ci pierwsi kupują pojemniki, które można wymieniać we wszystkich innych uczestniczących restauracjach. Kiedy klienci zamawiają jedzenie na wynos, płacą 10 dolarów kaucji, aby otrzymać jedzenie w pojemniku wielokrotnego użytku. Następnym razem, gdy zamówią jedzenie w uczestniczącej w akcji restauracji, mogą odzyskać kaucję. Wegańsko-wegetariańska restauracja na wyspie już korzysta z pojemników, fot. huizero.com– Za każdym razem, gdy pojemnik jest używany, to odejmujemy jeden mniej pojemnik jednorazowego użytku z wysypiska – powiedział Watkins.Według autorów projektu wielorazowe opakowania są lepsze niż nawet te biodegradowalne. Dlaczego? Ponieważ według nich, nawet i one trafiają później na wysypisko. Przypomnijmy, że organiczne opakowania mają zdolność rozkładania się w środowisku bez żadnych szkód.W dłuższej perspektywie program może także potencjalnie zmniejszyć emisję dwutlenku węgla wynikającą z transportu i produkcji tworzyw sztucznych od nowa.Hawajskie śmieciW miejscach takich jak Hawaje zanieczyszczenie plastikiem jednorazowego użytku stanowi wielkie niebezpieczeństwo dla zwierząt morskich. W tworzywa sztuczne mogą zaplątać się mniejsze stworzenia – żółwie, ptaki, drobne ryby, ale i większe: delfiny, czy wieloryby. Plastikowe odpady narażają też koralowce, czyli rafy koralowe na niszczenie.Ochłodzić Ziemię i oceany: ratowanie Wielkiej Rafy Koralowej rozświetlaniem chmurCzy wprowadzenie pojemników wielorazowego użytku w większości lokali gastronomicznych pozwoli rozwiązać problem plastikowych odpadów?źródło: huizero.com, ecowatch.comArtykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.