Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki!

Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki!

Hawaje składają się z 8 głównych wysp. Ten najmłodszy stan w USA boryka się z falą odpadów w postaci jednorazowych naczyń i sztućców, zaśmiecających ląd i wody. Jedna z wysp hawajskich, Maui, wprowadza radykalną zmianę w zakresie gastronomii i odpadów pod znakiem zero waste.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Mniej plastiku

Inicjatywa o nazwie huiZero to jak na razie jedyne takie rozwiązanie na Hawajach. Program opiera się na wprowadzeniu wielorazowych pojemników na żywność na całej wyspie. W akcji uczestniczyć będą wszystkie punkty gastronomiczne na wyspie Maui. 

Zero waste, czyli styl życia, w którym eliminuje się między innymi ilość odpadów, fot. huizero.com

Celem huiZero jest eliminacja plastiku jednorazowego użytku, a co za tym idzie, znaczne ograniczenie skali zanieczyszczenia plastikiem. Wkrótce produkt ma być obecny nie tylko na Maui, ale i na wszystkich wyspach hawajskich, powiedział Kevin Watkins, odpowiedzialny za strategię zrównoważonego rozwoju i właściciel Maui Sustainable Solutions LLC.

Pojemniki, które mają zastąpić plastikowe odpowiedniki, wykonane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten spełnia kryteria bezpieczeństwa dla przechowywanej żywności, jest łatwy w myciu i co najważniejsze, to produkt wielokrotnego użytku.

Jak to działa?

W programie huiZero uczestniczą właściciele i pracownicy restauracji oraz klienci. 

Ci pierwsi kupują pojemniki, które można wymieniać we wszystkich innych uczestniczących restauracjach. Kiedy klienci zamawiają jedzenie na wynos, płacą 10 dolarów kaucji, aby otrzymać jedzenie w pojemniku wielokrotnego użytku. Następnym razem, gdy zamówią jedzenie w uczestniczącej w akcji restauracji, mogą odzyskać kaucję. 

Qq dGaYXV0NNaURaEjsVr70ERCp4nS51Ew37muh46A3zUrwhOWGKPXGm83sqrfXfDeZTdKfzsc50PFFs1 Pi3KD4t2BTV8aO9qn4tGnDhL36rXw7fnoUKUE26uAc pkfbHAldRCl
Wegańsko-wegetariańska restauracja na wyspie już korzysta z pojemników, fot. huizero.com

Za każdym razem, gdy pojemnik jest używany, to odejmujemy jeden mniej pojemnik jednorazowego użytku z wysypiska powiedział Watkins.

Według autorów projektu wielorazowe opakowania są lepsze niż nawet te biodegradowalne. Dlaczego? Ponieważ według nich, nawet i one trafiają później na wysypisko. Przypomnijmy, że organiczne opakowania mają zdolność rozkładania się w środowisku bez żadnych szkód.

W dłuższej perspektywie program może także potencjalnie zmniejszyć emisję dwutlenku węgla wynikającą z transportu i produkcji tworzyw sztucznych od nowa.

Hawajskie śmieci

W miejscach takich jak Hawaje zanieczyszczenie plastikiem jednorazowego użytku stanowi wielkie niebezpieczeństwo dla zwierząt morskich. W tworzywa sztuczne mogą zaplątać się mniejsze stworzenia – żółwie, ptaki, drobne ryby, ale i większe: delfiny, czy wieloryby. Plastikowe odpady narażają też koralowce, czyli rafy koralowe na niszczenie.

Czy wprowadzenie pojemników wielorazowego użytku w większości lokali gastronomicznych pozwoli rozwiązać problem plastikowych odpadów?

źródło: huizero.com, ecowatch.com

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.