Eko styl życia Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki! 03 listopada 2021 Eko styl życia Hawajskie zero waste: hui zero waste, aloha plastiki! 03 listopada 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Jak zadbać o kota w upał? Pomóż mruczkom przetrwać letni ukrop Intensywne upały dokuczają nie tylko nam, ludziom, ale też naszym czworonożnym przyjaciołom. W związku z ekstremalnie wysokimi temperaturami koty mogą czuć się gorzej, być niemrawe, a w najgorszym wypadku doznać udaru cieplnego. Co zrobić, aby ulżyć mruczkom w taką pogodę? Eko styl życia Jak zadbać o psa w upał? Spraw ulgę swojemu pupilowi w gorące dni Letnie upały już na dobre rozgościły się w Polsce, a długoterminowe prognozy wskazują na to, że nie odpuszczą przez najbliższe tygodnie. Tak ekstremalne warunki mogą jednak negatywnie wpływać nie tylko na nas, ale również na naszych czworonożnych przyjaciół. Co zrobić, aby nasz pies przetrwał wysokie temperatury? Jak rozpoznać objawy przegrzania? W jaki sposób na nie reagować? Hawaje składają się z 8 głównych wysp. Ten najmłodszy stan w USA boryka się z falą odpadów w postaci jednorazowych naczyń i sztućców, zaśmiecających ląd i wody. Jedna z wysp hawajskich, Maui, wprowadza radykalną zmianę w zakresie gastronomii i odpadów pod znakiem zero waste. Reklama Mniej plastiku Inicjatywa o nazwie huiZero to jak na razie jedyne takie rozwiązanie na Hawajach. Program opiera się na wprowadzeniu wielorazowych pojemników na żywność na całej wyspie. W akcji uczestniczyć będą wszystkie punkty gastronomiczne na wyspie Maui. Zero waste, czyli styl życia, w którym eliminuje się między innymi ilość odpadów, fot. huizero.com Celem huiZero jest eliminacja plastiku jednorazowego użytku, a co za tym idzie, znaczne ograniczenie skali zanieczyszczenia plastikiem. Wkrótce produkt ma być obecny nie tylko na Maui, ale i na wszystkich wyspach hawajskich, powiedział Kevin Watkins, odpowiedzialny za strategię zrównoważonego rozwoju i właściciel Maui Sustainable Solutions LLC. Pojemniki, które mają zastąpić plastikowe odpowiedniki, wykonane są ze stali nierdzewnej. Materiał ten spełnia kryteria bezpieczeństwa dla przechowywanej żywności, jest łatwy w myciu i co najważniejsze, to produkt wielokrotnego użytku. Jak to działa? W programie huiZero uczestniczą właściciele i pracownicy restauracji oraz klienci. Ci pierwsi kupują pojemniki, które można wymieniać we wszystkich innych uczestniczących restauracjach. Kiedy klienci zamawiają jedzenie na wynos, płacą 10 dolarów kaucji, aby otrzymać jedzenie w pojemniku wielokrotnego użytku. Następnym razem, gdy zamówią jedzenie w uczestniczącej w akcji restauracji, mogą odzyskać kaucję. Wegańsko-wegetariańska restauracja na wyspie już korzysta z pojemników, fot. huizero.com – Za każdym razem, gdy pojemnik jest używany, to odejmujemy jeden mniej pojemnik jednorazowego użytku z wysypiska – powiedział Watkins. Według autorów projektu wielorazowe opakowania są lepsze niż nawet te biodegradowalne. Dlaczego? Ponieważ według nich, nawet i one trafiają później na wysypisko. Przypomnijmy, że organiczne opakowania mają zdolność rozkładania się w środowisku bez żadnych szkód. W dłuższej perspektywie program może także potencjalnie zmniejszyć emisję dwutlenku węgla wynikającą z transportu i produkcji tworzyw sztucznych od nowa. Hawajskie śmieci W miejscach takich jak Hawaje zanieczyszczenie plastikiem jednorazowego użytku stanowi wielkie niebezpieczeństwo dla zwierząt morskich. W tworzywa sztuczne mogą zaplątać się mniejsze stworzenia – żółwie, ptaki, drobne ryby, ale i większe: delfiny, czy wieloryby. Plastikowe odpady narażają też koralowce, czyli rafy koralowe na niszczenie. Ochłodzić Ziemię i oceany: ratowanie Wielkiej Rafy Koralowej rozświetlaniem chmur Czy wprowadzenie pojemników wielorazowego użytku w większości lokali gastronomicznych pozwoli rozwiązać problem plastikowych odpadów? źródło: huizero.com, ecowatch.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.