Holenderska szkoła zasilana energią słoneczną

Architekci z biura projektowego cepezed z Delf w Holandii zakończyli projekt budynku szkoły w Graafschap w Doetinchem. Obiekt ten jest unikatowy w całej Holandii – nie dość, że budynek dużą część energii elektrycznej pozyskuje z instalacji fotowoltaicznej, to dodatkowo nie korzysta z gazu ziemnego, ale np. z ogrzewania elektrycznego. Na szkole, oprócz paneli fotowoltaicznych, znajdują się również kolektory podgrzewające wodę w bojlerach.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Wokół budynku rośnie wiele starych dębów. Fasada szkoły nawiązuje do otoczenia – wykończona jest postarzaną, stalową konstrukcją w kształcie drzew. Elementy nie tylko estetycznie się prezentują, ale także zapewniają cień.

Budynek zaprojektowano dla około 700 uczniów Graafschap College. W jego wnętrzu znajduje się ogromne atrium nazwane „Midfield”. Miejsce to złożone jest z kaskady tarasów.

Dach nad atrium wykonany jest ze szkła, co pozwala na doskonałe doświetlenie tego terenu światłem słonecznym. Uzupełnione jest ono energooszczędnym oświetleniem LED sterowanym przez system czujników nasłonecznienia. Dzięki temu w atrium utrzymywany jest stały poziom jasności, niezależnie od warunków oświetlenia na zewnątrz.

„Szkołę podniesiono o pół piętra względem terenu, by możliwe było doglądanie aut znajdujących się na przyszkolnym parkingu także z parteru”, wskazują architekci. Szkoła posiada szerokie, wygodne schody wejściowe wyposażone dodatkowo w rampę dla osób niepełnosprawnych.

Fasada budynku składa się z naprzemiennie ułożonych pasów czarnego aluminium i okien. Tworzy to elegancką i nowoczesną bryłę. Na niej ułożono stalowe, specjalnie postarzaną konstrukcję w kształcie drzew. Nawiązuje ona do otaczających budynek dębów. Konstrukcję tę umieszczono na południowej, wschodniej i zachodniej ścianie szkoły, by zapewniała cień w budynku, rozpraszając światło słoneczne.

Za projekt wnętrza odpowiada cepezedinterieur – poddział biura projektowego, zajmujący się architekturą wnętrz. W jego ramach także skupiono się na nowoczesnych trendach i minimalistycznej estetyce, łącząc ją z jasnymi kolorami i wzorami, które dodają projektowi dynamiki.

https://inhabitat.com/weathered-steel-trees-wrap-around-a-solar-powered-school-building/

Stalowe konstrukcje dekorują elewację zasilanej solarnie szkoły w Holandii

https://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2018/10/Graafschap-College-by-cezeped-1.jpg

Architekci z biura projektowego cepezed z Delf w Holandii zakończyli projekt budynku szkoły w Graafschap w Doetinchem. Szkoła ta jest unikatowa w całej Holandii – nie dość, że budynek dużą część energii elektrycznej pozyskuje z instalacji fotowoltaicznej, to dodatkowo nie korzysta z gazu ziemnego, zamieniając systemy np. ogrzewania na elektryczne. W szkole, oprócz paneli fotowoltaicznych, znajdują się także słoneczne bojlery, ogrzewające wodę.

Zaprojektowany przez cepezed budynek dedykowany jest dla działu wychowania fizycznego, bhp i zajęć praktyczno-technicznych. W ramach projektu postawiono wysoki priorytet na zdrowe warunki do nauki, maksymalizację dostępu do naturalnego oświetlenia i widoków na zielone otoczenie szkoły.

Wokół budynku rośnie wiele starych dębów. Fasada szkoły nawiązuje do tego – wykończona jest postarzaną, stalową konstrukcją w kształcie drzew. Elementy te zapewniają nie tylko element estetyczny, ale także cień dla dużych okien budynku.

black building with giant weathered steel tree shapes over the facade and a sign that reads "Graafschap College"

Budynek zaprojektowano dla około 700 uczniów Graafschap College. We wnętrzu budynku znajduje się ogromne atrium nazwane „Midfield”. Miejsce to złożone jest z kaskady tarasów dookoła przestrzeni dedykowanej jako miejsce spotkań itp.

Dach nad atrium wykonany jest ze szkła, co pozwala na doskonałe doświetlenie tego terenu światłem słonecznym. Uzupełnione jest ono energooszczędnym oświetleniem LED sterowanym przez system czujników nasłonecznienia. Dzięki temu w atrium utrzymywany jest stały poziom jasności, niezależnie od warunków oświetlenia na zewnątrz.

stairs with landing spaces that have black and blue seats
person walking next to a bright orange glass wall

„Szkołę podniesiono o pół piętra względem terenu, by możliwe było doglądanie aut, znajdujących się na przyszkolnym parkingu także z parteru” wskazują architekci. Szkoła posiada szerokie, wygodne schody wejściowe, wyposażone dodatkowo w rampę dla osób niepełnosprawnych.

room with green glass wall and green seating
locker room with blue lockers and mailboxes built into the walls

Fasada budynku składa się z naprzemiennie ułożonych pasów czarnego aluminium i szkła okien. Tworzy to elegancką i nowoczesną bryłę. Na tym ułożono stalowe, specjalnie postarzane konstrukcje w kształcie drzew. Nawiązuje one do otaczających budynek dębów. Konstrukcje te umieszczono na południowej, wschodniej i zachodniej ścianie szkoły, by zapewniała cień w budynku, rozpraszając światło słoneczne tak, iż bezpośrednie promienie słońca nie rażą uczniów i nauczycieli.

Za projekt wnętrza odpowiada cepezedinterieur – poddział biura projektowego, zajmujący się architekturą wnętrz. Projekt także skupia się na nowoczesnych trendach i minimalistycznej estetyce, łącząc ją z jasnymi kolorami i wzorami, które dodają projektowi dynamiki.

view from ground of weathered steel tree

https://inhabitat.com/weathered-steel-trees-wrap-around-a-solar-powered-school-building/