Eko styl życia IKEA: książka kucharska z daniami z resztek 28 marca 2021 Eko styl życia IKEA: książka kucharska z daniami z resztek 28 marca 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Marnowanie żywności to duży problem niezależnie od szerokości geograficznej. Niestety najwięcej jedzenia marnuje się w naszych kuchniach. Kanadyjska IKEA postanowiła to zmienić. Wydała książkę kucharską IKEA ScrapBook, która zawiera przepisy wykorzystujące resztki kuchenne. Reklama Zbiór przepisów z resztek Misją IKEA jest ułatwianie prowadzenia bardziej zrównoważonego życia. Marka nie tylko produkuje i sprzedaje meble i akcesoria do wnętrz, ale też dzieli się pomysłami, jak być bardziej ekologicznym w domu. Kanadyjski oddział zwrócił uwagę na ważny problem marnowania żywności. – Badania pokazują, że w Kanadzie prawie dwie trzecie resztek jedzenia, które trafiają do kuchni, mogło zostać zjedzone. Widząc, ile odpadów powstaje w jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu, postanowiliśmy zainspirować Kanadyjczyków, nadając skrawkom jedzenia inny wygląd i oferując nowe, kreatywne sposoby na ograniczenie marnotrawienia żywności w domu – powiedziała Johanna Andren, dyrektor marketingu IKEA w Kanadzie. Dlatego też, IKEA Kanada wypuściła książkę kucharską IKEA ScrapsBook. Projekt powstał we współpracy z 10 szefami kuchni z Ameryki Północnej. W książce zebrano unikalne przepisy wykorzystujące skrawki kuchenne. W ten sposób IKEA chce zainspirować Kanadyjczyków do ograniczenia marnowania żywności w ich domach i nauczenie ich gotowania z resztek, które często trafiają na wysypiska śmieci. Marka ma ambicję, aby stać się biznesem o obiegu zamkniętym i pozytywnym dla klimatu do 2030 roku. Zrównoważony rozwój według IKEA – więcej roślin w diecie i ekologiczna energia Różnorodne podejścia Wśród szefów kuchni, którzy zaangażowali się w projekt są m.in. Adrian Forte, Craig Wong i Trevor Bird. Każdy z nich podzielił się pięcioma przepisami. Razem daje to paletę różnorodnych kultur i stylów gotowania. Książkę można bezpłatnie pobrać ze strony IKEA.ca/Scrapcooking, a także w Apple Books i Google Play Books. EBook jest dostępny dla każdego, a członkowie IKEA Family dostali wcześniejszy dostęp do 50 cyfrowych przepisów i mają szansę wygrać limitowane wydanie 214-stronicowej książki. https://www.youtube.com/watch?v=kr1WLOSxqYs Szacuje się, że w samej Kanadzie marnuje się 2,2 miliona ton żywności. IKEA Kanada chce aktywnie ograniczać marnowanie żywności zarówno w domach klientów, jak i w swoich restauracjach i usługach gastronomicznych. Marka ograniczyła już marnowanie żywności o 31% w całym kraju i jest na dobrej drodze do osiągnięcia 50% ograniczenia marnotrawstwa żywności do końca tego roku. – Żywność jest cenna i cenna. Wierzymy, że każdy w łańcuchu żywnościowym ma do odegrania rolę w zapobieganiu i ograniczaniu marnotrawienia żywności. Dostarczając nowe rozwiązania i czerpiąc z pasji naszych współpracowników i klientów, możemy pomóc sprostać wyzwaniom związanym z marnotrawieniem żywności w Kanadzie – powiedziała Melissa Barbosa, kierownik ds. Zrównoważonego rozwoju IKEA w Kanadzie. Więcej informacji: IKEA.ca/Scrapcooking Źródło: ikea.com/ca Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.