IKEA: książka kucharska z daniami z resztek

Marnowanie żywności to duży problem niezależnie od szerokości geograficznej. Niestety najwięcej jedzenia marnuje się w naszych kuchniach. Kanadyjska IKEA postanowiła to zmienić. Wydała książkę kucharską IKEA ScrapBook, która zawiera przepisy wykorzystujące resztki kuchenne.

Zbiór przepisów z resztek

Misją IKEA jest ułatwianie prowadzenia  bardziej zrównoważonego życia. Marka nie tylko produkuje i sprzedaje meble i akcesoria do wnętrz, ale też dzieli się pomysłami, jak być bardziej ekologicznym w domu. Kanadyjski oddział zwrócił uwagę na ważny problem marnowania żywności.

– Badania pokazują, że w Kanadzie prawie dwie trzecie resztek jedzenia, które trafiają do kuchni, mogło zostać zjedzone. Widząc, ile odpadów powstaje w jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu, postanowiliśmy zainspirować Kanadyjczyków, nadając skrawkom jedzenia inny wygląd i oferując nowe, kreatywne sposoby na ograniczenie marnotrawienia żywności w domu – powiedziała Johanna Andren, dyrektor marketingu IKEA w Kanadzie.

IKEA

Dlatego też, IKEA Kanada wypuściła książkę kucharską IKEA ScrapsBook. Projekt powstał we współpracy z 10 szefami kuchni z Ameryki Północnej. W książce zebrano unikalne przepisy wykorzystujące skrawki kuchenne. W ten sposób IKEA chce zainspirować Kanadyjczyków do ograniczenia marnowania żywności w ich domach i nauczenie ich gotowania z resztek, które często trafiają na wysypiska śmieci. Marka ma ambicję, aby stać się biznesem o obiegu zamkniętym i pozytywnym dla klimatu do 2030 roku.

Różnorodne podejścia

Wśród szefów kuchni, którzy zaangażowali się w projekt są m.in. Adrian Forte, Craig Wong i Trevor Bird. Każdy z nich podzielił się pięcioma przepisami. Razem daje to paletę różnorodnych kultur i stylów gotowania. Książkę można bezpłatnie pobrać ze strony IKEA.ca/Scrapcooking, a także w Apple Books i Google Play Books. EBook jest dostępny dla każdego, a członkowie IKEA Family dostali wcześniejszy dostęp do 50 cyfrowych przepisów i mają szansę wygrać limitowane wydanie 214-stronicowej książki.

Szacuje się, że w samej Kanadzie marnuje się 2,2 miliona ton żywności. IKEA Kanada chce aktywnie ograniczać marnowanie żywności zarówno w domach klientów, jak i w swoich restauracjach i usługach gastronomicznych. Marka ograniczyła już marnowanie żywności o 31% w całym kraju i jest na dobrej drodze do osiągnięcia 50% ograniczenia marnotrawstwa żywności do końca tego roku.

– Żywność jest cenna i cenna. Wierzymy, że każdy w łańcuchu żywnościowym ma do odegrania rolę w zapobieganiu i ograniczaniu marnotrawienia żywności. Dostarczając nowe rozwiązania i czerpiąc z pasji naszych współpracowników i klientów, możemy pomóc sprostać wyzwaniom związanym z marnotrawieniem żywności w Kanadzie – powiedziała Melissa Barbosa, kierownik ds. Zrównoważonego rozwoju IKEA w Kanadzie.

Więcej informacji: IKEA.ca/Scrapcooking

Źródło: ikea.com/ca