1200x628 4
Reklama

Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

IKEA: książka kucharska z daniami z resztek

IKEA

IKEA: książka kucharska z daniami z resztek

Marnowanie żywności to duży problem niezależnie od szerokości geograficznej. Niestety najwięcej jedzenia marnuje się w naszych kuchniach. Kanadyjska IKEA postanowiła to zmienić. Wydała książkę kucharską IKEA ScrapBook, która zawiera przepisy wykorzystujące resztki kuchenne.

CFF OPP 450 250 1CFF baner poziom B3 CFA 8.02
Reklama

Zbiór przepisów z resztek

Misją IKEA jest ułatwianie prowadzenia  bardziej zrównoważonego życia. Marka nie tylko produkuje i sprzedaje meble i akcesoria do wnętrz, ale też dzieli się pomysłami, jak być bardziej ekologicznym w domu. Kanadyjski oddział zwrócił uwagę na ważny problem marnowania żywności.

– Badania pokazują, że w Kanadzie prawie dwie trzecie resztek jedzenia, które trafiają do kuchni, mogło zostać zjedzone. Widząc, ile odpadów powstaje w jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu, postanowiliśmy zainspirować Kanadyjczyków, nadając skrawkom jedzenia inny wygląd i oferując nowe, kreatywne sposoby na ograniczenie marnotrawienia żywności w domu – powiedziała Johanna Andren, dyrektor marketingu IKEA w Kanadzie.

IKEA

Dlatego też, IKEA Kanada wypuściła książkę kucharską IKEA ScrapsBook. Projekt powstał we współpracy z 10 szefami kuchni z Ameryki Północnej. W książce zebrano unikalne przepisy wykorzystujące skrawki kuchenne. W ten sposób IKEA chce zainspirować Kanadyjczyków do ograniczenia marnowania żywności w ich domach i nauczenie ich gotowania z resztek, które często trafiają na wysypiska śmieci. Marka ma ambicję, aby stać się biznesem o obiegu zamkniętym i pozytywnym dla klimatu do 2030 roku.

Różnorodne podejścia

Wśród szefów kuchni, którzy zaangażowali się w projekt są m.in. Adrian Forte, Craig Wong i Trevor Bird. Każdy z nich podzielił się pięcioma przepisami. Razem daje to paletę różnorodnych kultur i stylów gotowania. Książkę można bezpłatnie pobrać ze strony IKEA.ca/Scrapcooking, a także w Apple Books i Google Play Books. EBook jest dostępny dla każdego, a członkowie IKEA Family dostali wcześniejszy dostęp do 50 cyfrowych przepisów i mają szansę wygrać limitowane wydanie 214-stronicowej książki.

Szacuje się, że w samej Kanadzie marnuje się 2,2 miliona ton żywności. IKEA Kanada chce aktywnie ograniczać marnowanie żywności zarówno w domach klientów, jak i w swoich restauracjach i usługach gastronomicznych. Marka ograniczyła już marnowanie żywności o 31% w całym kraju i jest na dobrej drodze do osiągnięcia 50% ograniczenia marnotrawstwa żywności do końca tego roku.

– Żywność jest cenna i cenna. Wierzymy, że każdy w łańcuchu żywnościowym ma do odegrania rolę w zapobieganiu i ograniczaniu marnotrawienia żywności. Dostarczając nowe rozwiązania i czerpiąc z pasji naszych współpracowników i klientów, możemy pomóc sprostać wyzwaniom związanym z marnotrawieniem żywności w Kanadzie – powiedziała Melissa Barbosa, kierownik ds. Zrównoważonego rozwoju IKEA w Kanadzie.

Więcej informacji: IKEA.ca/Scrapcooking

Źródło: ikea.com/ca

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.