Wietnamska kultura i intymność ukazane w projekcie budynku

Elewacja wykonana z wyjątkowej cegły ceramicznej przyciąga uwagę. Okna wypełnione roślinami w kolorze soczystej zieleni pełnią funkcję chłodzącą podczas upałów, pozwalając na rezygnację z mechanicznego klimatyzatora. Oto projekt budynku mieszkalnego według wietnamskiego biura architektonicznego. 

Vo Trong Nghia Architects zaprojektowało nieprzeciętny budynek mieszkalno-handlowy. Ściany pokryte perforowaną ceramiką i funkcjonalna roślinność tworzą harmonijną całość. 

Natura i kultura

Pięciopiętrowy budynek dedykowany jest miastu ceramiki, czyli Bat Trang w Wietnamie. Biuro architektoniczne jest również zlokalizowane w tym miejscu, dlatego projekt budynku nosi nazwę Bat Trang House. Ma być symbolem ceramicznego dziedzictwa miasta.

Zaprojektowany budynek mieszkalny to odpowiedź na potrzeby wieloosobowej rodziny, która zapragnęła zamieszkać w domu, którego charakter łączyłby istotę natury oraz ceramicznej kultury wietnamskiej. W takim domu miałaby spotykać się cała rodzina, handlująca wyrobami ceramicznymi oraz jej klienci. 

źródło: dezeen.com

Architekci użyli blisko 4100 ręcznie wykonanych cegieł ceramicznych, aby pokryć elewację budynku. Wykonano też symetryczne otwory, przez które wyłaniają się zielone akcenty roślinne. Światło przenikające przez fasadę ma klimatyczny i uspokajający charakter, a z okien widać zieleń.

Organiczne chłodzenie

Szczeliny, wykonane w powłoce ceramicznej, działają jak otwory wentylacyjne, wietrząc przestrzeń. Zapewniają optymalną cyrkulację powietrza w całym budynku. Roślinność przyczynia się do stopnia chłodzenia budynku. Znajdujące się we wnętrzu, rozmieszczone na różnych kondygnacjach drzewa, przypominają o nierozłącznej relacji człowieka z naturą. 

Stosowanie sztucznej klimatyzacji było zbędne, ponieważ trójwarstwowy system wentylacji – zewnętrzna fasada ceramiczna, duża ilość zieleni i drzwi gwarantują, że dom jest przyjemnie chłodny i przewietrzony. Przestrzeń obsadzono sporą ilością zieleni, dzięki czemu natura jest obecna w codziennym życiu właściciela.podało biuro Vo Trong Nghia Architects.

źródło: dezeen.com

Warstwowa konstrukcja domu filtruje padające światło i zapobiega przegrzewaniu się budynku. Do jego wykonania używa się organicznych materiałów, bo jak mówi autor projektu, podkreślają one intymne połączenie ludzi z naturą.

źródło: dezeen.com

źródło: dezeen.com