Fotowoltaika Inteligentna instalacja fotowoltaiczna pomaga w uprawie winorośli 11 października 2022 Fotowoltaika Inteligentna instalacja fotowoltaiczna pomaga w uprawie winorośli 11 października 2022 Przeczytaj także OZE Chińczycy wybudowali generator pary o rekordowej mocy. Czy ta technologia ma szansę trafić do Europy? W chińskim mieście Bincheng powstał generator pary o rekordowej mocy. Dzięki zaawansowanej technologii elektrownia będzie mogła spalać niskiej jakości węgiel w niemal bezemisyjny sposób. OZE Więzienie zasilane biogazem? Przy pewnym zakładzie karnym we Wschodniej Afryce wybudowano małą biogazownię. Wytwarzane w niej paliwo z odpadów żywnościowych posłuży do przygotowywania kolejnych posiłków. Hiszpańskie winnice w Toledo od niedawna mogą produkować zieloną energię elektryczną dzięki instalacji fotowoltaicznej. Panele słoneczne mają nie tylko wspierać dekarbonizację upraw i produkcji wina, ale również stwarzać najlepsze warunki dla wzrostu winorośli w okresie upałów oraz suszy. Reklama Inteligentna instalacja fotowoltaiczna pomaga w uprawie winorośli Iberdrola, światowy lider w dziedzinie energii odnawialnej, uruchomiła pierwszy projekt inteligentnej instalacji fotowoltaicznej o nazwie Winesolar, która wspiera uprawę winorośli. Panele słoneczne o mocy 40 kW zamontowane w winnicy González Byass w mieście Toledo w Hiszpanii mają nie tylko produkować zieloną energię, ale również optymalizować położenie modułów, aby stworzyć jak najlepsze warunki dla wzrostu pnączy i poprawy jakości owoców, z których powstanie wino. W efekcie instalacja ma wpłynąć na mniejsze zużycie wody, efektywniejsze zużycie wody oraz ochronę winorośli przed zmieniającymi się warunkami m.in. suszą czy wysoką temperaturą. Nadzieja dla pszczół? Łąki fotowoltaiczne ratunkiem dla zapylaczy Instalacja ma być sterowana za pomocą sztucznej inteligencji, która na podstawie zebranych danych dostosuję pozycję paneli, aby z jednej strony łapała jak najwięcej promieni słonecznych, a z drugiej dostosowywała instalację do celów rolniczych. Informacje dotyczące natężenia promieni słonecznych, wilgotności gleby, prędkości wiatru czy grubości pnia będą dostarczane do systemu za pomocą czujników zlokalizowanych wśród pnączy winorośli. Oprócz inwestycji w fotowoltaikę, winnica González Byass produkuje zieloną energię za pomocą geotermii pompy ciepła, zielonego wodoru i biomasy. Agrofotowoltaika – rewolucja w rolnictwie? Fotowoltaika i przemysł rolniczy mają wspólny mianownik – potrzebują światła słonecznego. Ten potencjał został wykorzystany przez agrofotowoltaikę, która używa tej samej powierzchni gruntowej do produkcji energii słonecznej oraz uprawy roślin. Współcześnie blisko 40% lądów to tereny rolnicze, które odpowiadają za blisko 10% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Wykorzystanie tych samych terenów do wytwarzania energii nie tylko oszczędziłoby eksploatację gruntu, ale także sprzyjałoby dekarbonizacji sektora rolniczego. Z paneli słonecznych skorzystają także same uprawy. Umieszczenie ogniw fotowoltaicznych nad roślinami może zapewnić im odpowiednie warunki do rozwoju, m.in. zmniejszając ilość promieniowania słonecznego, które w okresie wysokich temperatur i suszy może znacznie osłabiać uprawy. Włochy: topnienie lodowców i wielka susza zagrożeniem dla 30% produkcji rolnej całego kraju. Produkcja wina a zmiany klimatu Hiszpania jest jednym z większych eksporterów wina na świecie. Winnice zlokalizowane w tym państwie do aż 13% upraw winorośli na całym świecie. Jednak wraz z cieplejszymi zimami i letnimi suszami produkcja wina staje się coraz bardziej zagrożona. Jak zmiany klimatu zagrażają winoroślom? Winogrona są niezwykle wybredne, gdy mowa o warunkach panujących na uprawach. Każde wahania w zakresie temperatury czy wilgotności gleby mogą wpłynąć na wzrost winorośli oraz smak i jakość winogron. Naukowcy odkryli, że ekstremalne upały w sezonie wegetacyjnym spowodowane zmianami klimatu mogą zmniejszyć obszary, na których możliwa jest uprawa szczepów winorośli o 50%. Inne badanie wykazało, że tereny nadające się do prawy winogron na całym świecie zmniejszą się od 19% do 62% w głównych regionach produkujących wino do 2050 roku. Coraz większym zagrożeniem dla upraw są także pożary, które rok w rok trawią ogromne obszary. Nawet jeśli ogień nie dotyka bezpośrednio winorośli, dym unoszący się w obszarze pożarów może negatywnie wpłynąć na jakość owoców i smak wina. Już teraz właściciele wielu plantacji decydują się na wcześniejsze zbiory, aby chronić owoce przed wysokimi temperaturami i pożarami. Źródła: iberdrola.com, cleantechnica.com, bbc.com, climatecentral.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.