Islandia zakazuje komercyjnych połowów wielorybów

Władze Islandii zadecydowały o zakazie komercyjnych połowów wielorybów co najmniej do końca 2020 r. Jak informuje portal national-geographic.pl, wydarzenie to nie ma związku z pandemią koronawirusa.

Decyzję o zaprzestaniu komercyjnych połowów przez dwa najważniejsze islandzkie przedsiębiorstwa wielorybnicze podało czasopismo „IFL Science”. Firma IP-Utgerd zadeklarowała, że całkowicie rezygnuje z połowów tych majestatycznych ssaków, natomiast Hvalur hf poinformowała, że podtrzymuje swoją decyzję o zaprzestaniu odławiania wielorybów: trwa ona nieprzerwanie już od dwóch lat.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Decyzja podjęta w ostatniej chwili

Zgodnie z ekspertyzami przeprowadzonymi przez Międzynarodowy Fundusz na rzecz Dobrostanu Zwierząt (ang. International Fund for Animal Welfare – IFAW), od kiedy w 2003 r. Islandia wznowiła połowy wielorybów, zginęło ok. 1500 tych stworzeń. Jeśli te dane porówna się z badaniami naukowców, którzy szacują, że na wolności wciąż żyje 1500 wielorybów, to decyzja o wstrzymaniu polowań została podjęta w ostatniej chwili.

Zamiast połowów – turystyka

W 2007 r. w części zatoki Faxaflói, dotychczas uznawanej za tereny łowieckie, utworzono sanktuarium, tym samym zamykając wielorybnikom możliwość polowania na te zwierzęta. W 2017 r. islandzki rząd zdecydował także o rozbudowie wielorybiej przystani. Oznacza to eliminację terenów łowieckich – w latach 2007–2016 na tym obszarze zabito aż 321 wielorybów spośród 335 osobników, które łącznie zamordowano na terenie Islandii. Rozbudowa sanktuarium przekłada się na większe zainteresowanie ze strony turystów: w okresie pomiędzy 2012 a 2016 r. odsetek odwiedzających tereny służące do obserwacji wielorybów rocznie zwiększał się o 15–34%.

Wielorybie mięso znika z menu

Z badań Instytutu Gallupa przeprowadzonych na zlecenie IFAW wynika również, że Islandczycy niemal nie spożywają mięsa wielorybów. W ankiecie obejmującej nawyki żywieniowe Islandczyków do 2018 r. częste konsumowanie tego specjału zadeklarowało 1% badanych, natomiast aż 84% ankietowanych przyznało, że nigdy nie spożywało wielorybiego mięsa. Konsumowanie go należy do domeny turystów, którzy traktują je jako islandzkie danie regionalne. Prowadzona kampania na rzecz odzwyczajania turystów od spożywania tego specjału spowodowała, że od 2011 r. ilość konsumowanego przez turystów wielorybiego mięsa zmniejszyła się o połowę.