Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Klinika dla roślin

Klinika dla roślin

Rzepak, burak czy dynia, które jemy w różnych formach, mogą być poddane atakom grzybów, wirusów oraz bakterii. W Klinice Chorób Roślin i Banku Patogenów naukowcy sprawdzają, jak polskie uprawy sobie z nimi radzą.

Reklama

W klinice roślin

Klinika Chorób Roślin działa w Instytucie Ochrony Roślin od 11 lat. To jedyne takie miejsce w Polsce, które sprawdza, jakie patogeny wywołują u roślin różne choroby wirusowe, bakteryjne i grzybowe. Naukowcy przyglądają się zarówno roślinom jadalnym, jak i ozdobnym.

Klinika analizuje głównie próbki roślin uprawnych, ziół, rzepaku, warzyw i zbóż, które to diagnozuje pod względem wystąpienia danej choroby. Obecnie Kolekcja Mikroorganizmów Patogenicznych dla Roślin obejmuje ponad 2000 izolatów grzybów i około 200 izolatów bakterii, sprawców chorób roślin uprawnych w Polsce. 

Liczba próbek roślin, które otrzymuje klinika, wzrosła do 1500 w 2021 roku. Według ekspertów z kliniki jest to spowodowane potrzebami producentów i rolników, którzy prowadzą gospodarstwa ogrodnicze, gospodarstwa rolne oraz indywidualne osoby, uprawiające rośliny na własny użytek.

Co się sprawdza w klinice roślin?

Prof. dr hab. Natasza Borodynko-Filas, Kierownik Kliniki Chorób Roślin i Banku Patogenów, mówi, że ponad połowa z próbek, które przebadało w zeszłym roku grono specjalistów, dotyczyła rzepaku, z którego na ogromną skalę w Polsce produkowany jest olej. 

– Ponad połowa z nich [próbek] to: nowe odmiany i rody rzepaku, które testowane są pod kątem tolerancji na wirusa żółtaczki rzepy (turnip yellows virus) oraz zboża ozime – je z kolei badaliśmy pod kątem występowania wirusa żółtej karłowatości jęczmienia (barley yellow dwarf virus)wyjaśnia profesor i dodaje:

Badania przeprowadzone na drugiej połowie próbek dotyczyły identyfikacji przede wszystkim fitopatogenicznych grzybów, wirusów oraz bakterii. 

Pi7qjiatHTf oX3gR400ZJMaBnowBytZd8sdfTH4uO3i8l KynKfTDbD58aOF 8uuDYTgkBzANdtjQsmfSnEW2rYneG3oIJZ uJXs PEcBHu3IVOF Hm3b76X8mTPFZV0E85i29B
fot. Przekrój poprzeczny przez korzeń buraka cukrowego zainfekowanego przez wirusy odglebowe buraka, mat. prasowy

Poznaj 5 zaskakujących faktów o zapylaczach!

Burak i tytoń

W 2021 roku klinika współpracowała także z Krajową Spółką Cukrową S.A. Wykonywała analizy buraków cukrowych pod kątem występowania bakterii ograniczających poziom cukru w korzeniach buraka cukrowego. Z kolei w kooperacji z Philip Morris Polska S.A. oraz mniejszymi producentami tytoniu, oceniano zdrowotność suszu tytoniowego przeznaczonego na eksport, w celu uzyskania obowiązkowego certyfikatu zdrowotności. 

Przetestowaliśmy kilkadziesiąt roślin zbóż ozimych pod kątem występowania wirusów przenoszonych przez mszyce i skoczki, a także partie nasion cukinii i patisona pod kątem występowania trzech wirusów przenoszonych z nasionami roślin dyniowatych: wirusa żółtej mozaiki cukinii, wirusa mozaiki arbuza oraz wirusa mozaiki ogórka. Nasze analizy obejmowały również badanie partii nasion bobiku przygotowanego na eksport pod kątem występowania Ascochyta fabae.

źródło: mat. prasowy

fot. Unsplash/Nils Lindner

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.