Ekologia Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność? 21 sierpnia 2020 Ekologia Kompostownik – modny trend czy ekologiczna konieczność? 21 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ekologia Mistrzowie Energii: edukacja ekologiczna, która angażuje najmłodszych Nowe pokolenie ekologicznie świadomych obywateli nie wychowa się samo. Ale jeśli damy dzieciom odpowiednie narzędzia i pobudzimy ich ciekawość – efekty mogą zaskoczyć nawet dorosłych. Columbus Energy, we współpracy z Fundacją Carbon Footprint oraz naukowcami i praktykami, uruchomił właśnie projekt „Mistrzowie Energii”. To platforma edukacyjna, która pokazuje, jak mądrze mówić o energii – z pasją i eksperymentem. Ekologia Planeta w punkcie zwrotnym. Co naprawdę zmienia Dzień Ziemi? Temperatura rośnie, emisje nie spadają tak szybko, jak powinny, a nasza planeta – choć wciąż piękna – staje się coraz bardziej nieprzewidywalna. W Dniu Ziemi warto zapytać: co się naprawdę zmienia? Czy zielona transformacja to tylko modny slogan, czy faktyczny zwrot w myśleniu o przyszłości? W krajach Unii Europejskiej kompostowanie stało się popularną praktyką. Również w polskich ogrodach coraz częściej zauważyć można drewniane kompostowniki. Jakie są ich zalety? Jak zbudować kompostownik? Czy można do niego wrzucić wszystko? Reklama Spis treści ToggleProsto i naturalnie – korzyści płynące z kompostuWystarczą drewniane deskiCo warto kompostować?Tego należy unikać Prosto i naturalnie – korzyści płynące z kompostu Kompost może być z powodzeniem używany jako nawóz w ogrodzie. Ze względu na ukształtowane połączenia próchniczne jest lepiej przyswajalny przez rośliny niż nawozy sztuczne.Składniki odżywcze zawarte w kompoście spulchniają glebę, wzbogacają ją w tlen, poprawiają jej strukturę i właściwości wodno- powietrzne. Kompost jest doskonałym sposobem na zagospodarowanie odpadków ogrodowych i kuchennych, które stanowią ponad 40% śmieci produkowanych przez przeciętne gospodarstwo domowe. Wystarczą drewniane deski Kompostownik można zbudować własnoręcznie. Cztery drewniane paliki wystarczy wbić w czterech rogach, przymocować do nich siatkę i czarną folię lub obłożyć deskami. Dobrym pomysłem będzie także wykorzystanie nieużywanej drewnianej skrzyni. W sklepach dostępne są termokompostowniki plastikowe posiadające specjalne otwory w ściankach, przez które do materii organicznej dochodzi powietrze. Niektóre polskie gminy oferują darmowe pojemniki. Co warto kompostować? Kompostować można skoszoną trawę, chwasty pozbawione nasion, opadłe liście, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i grilla, obierki warzyw i owoców, muł i glon z oczka wodnego, podartą tekturę oraz papier. Do odpadów warto dodać także fusy z kawy i herbaty, które przywabiają dżdżownice. Zwierzęta te ryją korytarze w pryzmie kompostowej, poprawiając jej napowietrzenie. Tego należy unikać W naszym kompostowniku nie powinny znaleźć się nadgniłe i uszkodzone przez choroby lub szkodniki części roślinne, zwłaszcza te posiadające plamy, przebarwienia i narośle. Do zbiornika nie należy wrzucać również słonych i tłustych resztek kuchennych, a także skórek cytrusów przesiąkniętych chemicznymi środkami konserwującymi. Wspomniane substancje spowalniają rozkład materii. Źródło: naszesmieci.mos.gov.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.