Świat Liście bananowca zamiast plastikowych opakowań 21 stycznia 2020 Świat Liście bananowca zamiast plastikowych opakowań 21 stycznia 2020 Przeczytaj także Świat Czy wojny o wodę opanują świat? Oto punkty zapalne konfliktów o drogocenny płyn Ostatnie miesiące i lata to globalne bicie kolejnych rekordów temperatur, a także związane z tym gwałtowne zjawiska pogodowe, takie jak susze. W regionach szczególnie dotkniętych ich skutkami w najbliższych latach mogą pojawić się konflikty związane z dostępem do wody. O jakie miejsca chodzi? Świat Kalifornia płonie: pożar zajął obszar większy od Los Angeles Olbrzymi pożar trawiący zachodnią część Ameryki Północnej w niedługim czasie strawił ponad 154 000 hektarów ziemi. Płonęły lasy, budynki i samochody, a na miejscu nadal pracują tysiące strażaków. To największy pożar w tym roku w stanie Kalifornia. W Rimping Supermarket w Chiang Mai w Tajlandii wdrożono świetny sposób, dzięki któremu żywność jest opakowana ekologicznie, a przy okazji wykorzystuje się łatwo dostępny surowiec. Zamiennikiem wszechobecnego plastiku są liście bananowca. Reklama Od 1 stycznia w Tajlandii klienci w sklepach muszą płacić za torby jednorazowego użytku. Tajlandczycy podeszli do tematu kreatywnie i przychodzą na zakupy, np. z walizkami bądź taczkami. Płatne jednorazówki w Tajlandii. Klienci starają się zaoszczędzić Proekologiczna zmiana dotyczy także plastikowych opakowań na owoce i warzywa. Od nowego roku są one pakowane w liście bananowca. Liście bananowca zamiast plastiku Produkty żywnościowe opakowane są w taki sposób, by całość wyglądała estetycznie i zachęcała do zakupów. To duży atut dla marketu. Klienci natomiast nie muszą płacić za ewentualne opakowania. Po zakupie produktów mogą pozbyć się liści, które nadają się na nawóz przydatny do użyźnienia gleby. Podobnie jak owoce i warzywa, opakowanie z liści bananowca też ma swój termin przydatności, po którym jest wymieniane. Na liściach znajduje się naklejka z kodem kreskowym i informacjami o produktach. Tradycja wykorzystywania liści bananowca jest znana w wielu rejonach świata. W Azji często używa się ich do podawania ryżu, w Ameryce Południowej tak serwuje się tamales. Pomysł prędzej czy później musiał trafić do sklepów. Od miesięcy robi prawdziwą furorę. fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.