Ekologia Miód na serce, czyli Światowy Dzień Pszczoły 20 maja 2021 Ekologia Miód na serce, czyli Światowy Dzień Pszczoły 20 maja 2021 Przeczytaj także Ekologia Shein kontra francuskie władze. Chiński gigant oskarżony o promowanie pornografii dziecięcej Shein ponownie znalazł się w centrum kontrowersji – na stronie marki oferowano lalki przypominające dzieci, opatrzone opisami o charakterze pornograficznym. W efekcie francuski rząd zagroził firmie zakazem działalności na terytorium kraju, a parlamentarzyści wezwali jej przedstawicieli na przesłuchanie. Mimo politycznego i społecznego sprzeciwu Shein otworzył swój pierwszy stacjonarny butik w Paryżu. Ekologia MKiŚ planuje zmianę zasad finansowania odpadów. Czy konsumenci zapłacą podwójnie za wywóz plastiku? System kaucyjny wystartował w Polsce 1 października. Jak donosi Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) już 12 producentów wprowadziło na rynek łącznie 100 tys. produktów objętych kaucją. Paulina Henning-Kloska wspomniała o projekcie nowej ustawy, która ma rzekomo zredukować opłaty za wywóz śmieci dla konsumentów. Dziś Światowy Dzień Pszczoły. Święto tych niezwykłych owadów zostało uchwalone przez ONZ i obchodzimy je 20 maja. Choć o pszczołach wiemy już bardzo dużo, to wciąż warto przypominać, dlaczego są dla nas tak ważne. Reklama Oto kilka powodów, dla których pszczoły są dla nas bardzo ważne. Spis treści ToggleJedzenieGospodarkaZdrowieNaprawdę duża rodzina Jedzenie Z badań ONZ wynika, że istnieje ok. stu gatunków roślin uprawnych, z których wytwarza się aż 90 proc. zjadanej przez nas żywności. Z tego aż 71 gatunków istnieje, dzięki zapylającym je pszczołom. Co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. Ponadto, jeśli rośliny znikną, ceny żywności dramatycznie poszybują w górę. Gospodarka Europejska Agencja Środowiska (EEA) szacuje zyski, jakie przynosi praca pszczół. W jednym z dokumentów mowa o 190 mld dol. rocznie. W samej tylko Europie aż 84 proc. roślin jest zapylanych przez pasiaste owady, co w skali rocznej daje niemal 16 mld euro dochodu. Popiersie Nefretiti wyrzeźbione przez pszczoły Zdrowie Do rozlicznych zalet tych małych owadów trzeba dodać także wytwarzanie prozdrowotne produktów. Po pierwsze, propolis. Od wieków znane jest jego bakteriobójcze działanie. Wspomaga organizm przy przeziębieniu, paradontozie i chorobach układu pokarmowego. Przyspiesza też proces gojenia się ran i oparzeń. Inne pszczele produkty, kwiatowy pyłek i pierzga, pomagają leczyć choroby układu pokarmowego, prostaty czy układu krwiotwórczego. Naprawdę duża rodzina Niedawno, na łamach pisma „Current Biology”, naukowcy opublikowali pierwszą mapę występowania tysięcy gatunków pszczół na całej Ziemi. Dzięki ich badaniom mogliśmy się dowiedzieć, że owady te preferują klimat suchy i umiarkowany, a nie zwrotnikowy. Niestety, z roku na rok pszczół ubywa. Winne są temu trujące pestycydy, którymi opryskuje się rośliny. Najgroźniejsze są substancje z grupy neonikotynoidów, którym zaprawia się nasiona warzyw, np. buraków lub kukurydzy. Przez nie pszczoły zmieniają swoje zachowania. Mają kłopoty z koncentracją, z odżywianiem, zapominają drogi do ula lub nie mogą znaleźć pokarmu. Pszczoły od teraz są oficjalnie uznane za najważniejsze istoty na Ziemi Dlatego dziś, po raz kolejny, głośno przypominamy o tym, jak wiele zawdzięczamy naszym brzęczącym przyjaciołom. Zadbajmy o miejsca wokół nas. Siejmy łąki kwietne, nie kośmy traw zbyt często, sadźmy kwiaty i drzewa, unikajmy chemii i pozwólmy pszczołom “robić robotę”.Źródło: naukawpolsce.pap.pl, bee.pl, greenpeace.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.