MIT pokazuje, że drewno to dobry surowiec do budowy dużych budynków publicznych

Zasady zrównoważonego rozwoju są coraz ważniejsze w projektowaniu i budowaniu budynków na całym świecie. To sprawia, że drewniane budownictwo zyskuje na popularności i wraca do łask, nawet w przypadku dużych budynków.

Warsztaty zorganizowane przez Massachusetts Institute of Technology poświęcone były właśnie tej tematyce. Uczestnicy zgłębiali możliwość wykorzystania drewna i zaawansowanych technologii do budowy dużych budynków, takich jak zaprezentowany „Długi dom” – Longhouse. Projekt tego budynku zainspirowany został historycznymi budowlami tego rodzaju, które wykorzystywano m.in. podczas zebrań społeczności itp.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Zespołem projektantów na MIT kierował John Klein. Stworzyli oni prototypowy projekt długiego domu zbudowanego z drewna z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Tego rodzaju konstrukcje idealnie nadają się np. do budowy dużych budynków publicznych zintegrowanych z w pełni zrównoważonymi technologiami.

Dzięki temu budynki takie mają mieć o wiele mniejszy węglowy odcisk na środowisku naturalnym, a przy okazji są bardzo wytrzymałe i ognioodporne. Dodatkowo, jak mówią specjaliści, popularyzacja budownictwa drewnianego wpłynie na większą eksploatację lasów, co powinno przełożyć się na lepsze zarządzanie nimi i istotne zwiększenie nowych nasadzeń.

Longhouse służyłby jako wielofunkcyjny budynek, w którym mogłyby odbywać się różnorodne wydarzenia: zajęcia, spotkania towarzyskie, wystawy, wykłady i inne. Aby stworzyć elastyczne i otwarte wnętrze, budynek zostałby skonstruowany za pomocą serii łuków z fornirowanego drewna (LVL) o wysokości ponad 12 m. Ich rozpiętość wynosi ponad 15 m. Każdy łuk wykorzystuje cienkościenny trójkątny profil i może być prefabrykowany w sekcjach, a następnie montowany na miejscu w celu szybkiego i wydajnego procesu budowy.

Budynek zaprojektowano tak, aby optymalnie wykorzystywał światło słoneczne, a jego dach miał zapewniać wystarczającą ilość naturalnego światła i mógł pomieścić panele słoneczne.