Świat Mleko karalucha receptą na niedobory żywności? 13 czerwca 2020 Świat Mleko karalucha receptą na niedobory żywności? 13 czerwca 2020 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że kryształ białka znajdujący się w jelicie karalucha jest ponad cztery razy bardziej pożywny niż mleko krowie. Badacze przy pomocy drożdży próbują opracować metodę, która pozwoli wytworzyć kryształy w większych ilościach. Reklama Tylko jeden spośród znanych nauce gatunków karalucha produkuje substancję, która w domyśle nazywana jest „mlekiem”. Diploptera punctate rodzi swoje młode i w celu ich wykarmienia wytwarza substancję zawierającą kryształy białkowe. Mleko jako kompletne pożywienie Już sam fakt, że owad wytwarza mleko jest fascynujący. Jednak badaczy zaintrygowała informacja, że zaledwie jeden kryształ białka zawiera ponad trzykrotnie więcej substancji odżywczych, niż analogiczna ilość mleka bawolego. – Kryształy są jak kompletne pożywienie – zawierają białka, tłuszcze i cukry. Jeśli spojrzysz na sekwencje białek, mają one wszystkie niezbędne aminokwasy – powiedział Sanchari Banerjee, jeden z członków zespołu, w wywiadzie dla „Times of”. Jedzenie uwalniane w czasie Karalusze mleko jest nie tylko doskonałym źródłem kalorii i składników odżywczych – w miarę szybkości, z jakim postępuje trawienie, białko w nim zawarte uwalniane jest w proporcjonalnym tempie. – To jedzenie uwalniane w czasie ‒ powiedział Subramanian Ramaswamy, kierownik projektu. Duże źródło białka, jakim jest karalusze mleko, z pewnością nigdy nie będzie przeznaczone dla osób walczących z nadwagą. Może stać się jednak doskonałym źródłem kalorii i składników odżywczych dla osób, które na co dzień zmagają się z ich niedoborem. Drożdże zastąpią karaluchy? Aby jednak wyprodukować zaledwie 100 gramów mleka potrzeba 1000 karaluchów. Dlatego zespół naukowców z Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine w Indiach postanowił zsekwencjonować geny odpowiedzialne za wytwarzanie kryształów białka mleka, aby sprawdzić, czy mogą jakoś powielić je w laboratorium. Naukowcy starają się opracować metodę, która pozwoli wytwarzać kryształy w znacznie większych ilościach. Obecnie największą szansę na ich wykształcenie ma metoda, która w procesie produkcyjnym wykorzystuje drożdże. Źródło: ekologia.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.