Mleko karalucha receptą na niedobory żywności?

Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że kryształ białka znajdujący się w jelicie karalucha jest ponad cztery razy bardziej pożywny niż mleko krowie. Badacze przy pomocy drożdży próbują opracować metodę, która pozwoli wytworzyć kryształy w większych ilościach.

Tylko jeden spośród znanych nauce gatunków karalucha produkuje substancję, która w domyśle nazywana jest „mlekiem”. Diploptera punctate rodzi swoje młode i w celu ich wykarmienia wytwarza substancję zawierającą kryształy białkowe.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Mleko jako kompletne pożywienie 

Już sam fakt, że owad wytwarza mleko jest fascynujący. Jednak badaczy zaintrygowała informacja, że zaledwie jeden kryształ białka zawiera ponad trzykrotnie więcej substancji odżywczych, niż analogiczna ilość mleka bawolego.

Kryształy są jak kompletne pożywienie – zawierają białka, tłuszcze i cukry. Jeśli spojrzysz na sekwencje białek, mają one wszystkie niezbędne aminokwasy powiedział Sanchari Banerjee, jeden z członków zespołu, w wywiadzie dla „Times of”.

Jedzenie uwalniane w czasie

Karalusze mleko jest nie tylko doskonałym źródłem kalorii i składników odżywczych – w miarę szybkości, z jakim postępuje trawienie, białko w nim zawarte uwalniane jest w proporcjonalnym tempie. 

To jedzenie uwalniane w czasiepowiedział Subramanian Ramaswamy, kierownik projektu.

Duże źródło białka, jakim jest karalusze mleko, z pewnością nigdy nie będzie przeznaczone dla osób walczących z nadwagą. Może stać się jednak doskonałym źródłem kalorii i składników odżywczych dla osób, które na co dzień zmagają się z ich niedoborem.

Drożdże zastąpią karaluchy?

Aby jednak wyprodukować zaledwie 100 gramów mleka potrzeba 1000 karaluchów. Dlatego zespół naukowców z Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine w Indiach postanowił zsekwencjonować geny odpowiedzialne za wytwarzanie kryształów białka mleka, aby sprawdzić, czy mogą jakoś powielić je w laboratorium.

Naukowcy starają się opracować metodę, która pozwoli wytwarzać kryształy w znacznie większych ilościach. Obecnie największą szansę na ich wykształcenie ma metoda, która w procesie produkcyjnym wykorzystuje drożdże. 

Źródło: ekologia.pl