MVRDV proponuje rozświetlony, multimedialny drapacz chmur dla centrum Tajwanu

Znane holenderskie studio projektowe MVRDV zaprezentowało odważny projekt transformacji dworca kolejowego w Taipei w kompleks wieżowców, który mógłby stać się nowym centrum miasta.

Projekt powstał jako część konsorcjum kierowanego przez Nan Hai Development. Taipei Twin Towers ma na celu reaktywację tej części miasta poprzez postawienie dwóch wieżowców wyposażonych w multimedialne fasady. Budynki mają mieć różne zastosowanie – znajdzie się w nich przestrzeń na biura, sklepy, ale także dwa kina i dwa hotele. Projekt połączony jest także z modernizacją istniejącego w tym miejscu placu.

Położony we wschodniej części miasta główny dworzec kolejowy w Tajpej tkwi w starzejącej się betonowej dżungli i oferuje obecnie transport dla osób przybywających do miasta – węzeł komunikacyjny obejmuje tutaj dostęp do autobusów międzymiastowych i śródmiejskich, metro oraz linię kolejową na lotnisko.

Główny projektant w MVRDV i współzałożyciel biura, Winy Maas, określa tę okolicę jako „mało klimatyczną”. Aby ożywić ten obszar, jako cel podróży turystycznych i zakupów, architekci zaproponowali umieszczenie mieszanki małych i dużych bloków w wieżowcach. Mniejsze elementy, znajdujące się w pobliżu ziemi, miałyby zawierać różne punkty sprzedaży detalicznej, podczas gdy wyższe segmenty przeznaczone byłyby na biura, kina i dwa hotele.

Segmenty wieżowca są strategicznie zestawione, by zamknąć publicznie dostępną przestrzeń w postaci swoistego atrium. Zoptymalizowano ich ustawienie tak, by zapewnić naturalną wentylację całości.

Na tarasach nad atrium znaleźć mają się malownicze tarasy i trasy spacerowe, które dostępne będą za pomocą schodów ruchomych. Część bloków, składających się na wieżowce, ma być pokryta multimedialnymi wyświetlaczami, które pozwolą na transmitowanie wydarzeń kulturalnych i sportowych, a także na prezentację reklam.

Dwie wieże w Tajpej to projekt, który ma zmienić ten obszar w śródmieście, dzięki swojej mieszance różnych aktywności połączonych z wiecznie żywą kolekcją różnych fasad w jednej okolicy – tłumaczy Winy Maas. – Rozdzielamy tę całość na niewielkie bloki, które są odzwierciedleniem okolicznych dzielnic mieszkalnych, dopasowując się je do otoczenia. Ludzie mogą wchodzić na poszczególne segment wież, co tworzy jakby pionowe miasto. Przestrzeń pomiędzy segmentami z kolei pozwala na tworzenie miejsc spotkań ludzi i zapewnia naturalne kanały wentylacyjne.

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej: