Eko styl życia Najedz się do syta i nie marnuj jedzenia. Projekt licealistów z Krakowa 13 lutego 2021 Eko styl życia Najedz się do syta i nie marnuj jedzenia. Projekt licealistów z Krakowa 13 lutego 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Marnowanie żywności jest jednym z najbardziej niechlubnych problemów, z którym przyszło nam się mierzyć w XXI wieku. Konsumpcyjny styl życia sprawił, że produkty dostępne od ręki tracą dla nas wartość. Krakowscy licealiści stworzyli projekt “Najedzeni”, aby podzielić się kilkoma prostymi, lecz nie każdemu znanymi wskazówkami. Projektowi patronuje Bank Żywności w Krakowie. Reklama Przepis na danie ze wszystkiego Uczniowie z V Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie, w ramach platformy Zwolnieni z Teorii stworzyli blog najedzeni.com. Znajdziemy tam m.in. 17 przepisów z produktów, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza, np. warzywną zupę z resztek fasoli i pomidorów czy “pizzę ze wszystkiego”. – Z marnowaniem żywności jest tak, że każdy przeciętny „zjadacz chleba” ma na to wpływ codziennie, a jeżeli chodzi o emisję CO2, czy zanieczyszczenie wód i gleb, to są bardzo ważne tematy, powiązane z marnowaniem żywności, ale jednak mniej bliskie każdemu z nas co dzień – powiedzieli licealiści. Marnowanie jedzenia kosztuje nas ponad bilion dolarów rocznie Każdej sekundy w koszu na śmieci ląduje ok. 51 ton jedzenia. Marnuje się nie tylko sama żywność, lecz także potrzebne do produkcji woda, nawozy, ludzka praca i pieniądze. Według badań przeprowadzonych przez BCG, roczny koszt zmarnowanego jedzenia to 1,2 bln dolarów. Sojusz wielkich producentów żywności w USA – czy ograniczy marnowanie jedzenia? Natomiast z raportu Banku Żywności wynika, że Polacy wyrzucają rocznie 9 mln ton żywności. W przeliczeniu na jedno gospodarstwo domowe, koszt wyrzuconej żywności to ok. 3 tys. zł. Planowanie posiłków i listy zakupów Na blogu znajdziemy proste działania, które pozwolą nam ograniczyć marnowanie żywności. – To planowanie zakupów, robienie list zakupów, niechodzenie głodnemu do sklepu i omijanie wszystkich promocji – powiedział Igor, jeden z autorów bloga. – Idąc na zakupy, wybierzmy też mniejszy koszyk i mniejszy sklep przede wszystkim, bo wtedy mamy też mniej pokus naokoło nas. Warto też być otwartym na testowanie nowych przepisów, niekiedy takich, które normalnie by nam nie przyszły do głowy – dodały Weronika i Marianna. Szyby, które zamieniają resztki jedzenia w energię odnawialną. Innowacyjny projekt studenta Źródło: rmf24.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.