Nowoczesny, samowystarczalny, ekologiczny dom, który wtapia się w skalisty krajobraz

Firma PROARH z Zagrzebia ukończyła właśnie budowę nowoczesnego kompleksu Issa Megaron, który znajduje się w Chorwacji. Budynek został tak wkomponowany w skalne zbocze, że niemal go nie widać. Pełni on rolę hotelu i miejsca dla rodzinnego wypoczynku.

Ze względu na to, że kompleks leży daleko od jakiekolwiek cywilizacji, musi być samowystarczalny, dlatego też wyposażono go w wiele zrównoważonych instalacji. Budynek posiada system do zbierana wody deszczowej, zielone dachy i instalację fotowoltaiczną. Żaden z tych systemów jednakże nie stanął na drodze luksusu i nowoczesnego designu. W kompleksie znajdziemy m.in. ogromny basen i ponad 420 m2 powierzchni użytkowej.

Fotowoltaika od Columbus Energy

 

Budynek ukończony został w 2016 roku. Projekt Issa Megaron zaczął się od konceptualnej kombinacji trzech elementów – jaskini, megaronu (głównej sali w starożytnych greckich pałacach) i ścian murowanych z kamieni na sucho tj. bez żądnej zaprawy.

„Dom zwizualizowano jako przestrzeń mieszkalną w szczelinach pomiędzy skałami formującymi ściany, jako sztuczną grotę, nawiązującą do pierwszych, prymitywnych siedzib ludzkich” – tłumaczą architekci odpowiedzialni za ten projekt.

Budynek podzielony jest na dwa piętra. Górne posiada sześć sypialni i łazienek, zorganizowanych wokół umieszczonego centralnie salonu, oraz dwóch pracowni po obu stronach budynku. Na dolnym poziomie znajdziemy główną sypialnię, otwartą jadalnie, hol, kuchnię, pokój do gier, siłownię i niewielki magazyn. Z tego piętra wyjść można na zewnętrzny taras i dotrzeć do basenu.

 

Tradycyjne kamienne ściany zostały zastąpione wzmacnianym betonem, utrzymujący skały. Wszystko zwieńczono zielonymi dachami, dzięki czemu oglądany z góry dom idealnie zlewa się z otoczeniem.

„Tego rodzaju projekt jest subtelny i żyje w symbiozie ze swoim otoczeniem” – mówią architekci.

Oprócz wykorzystania zielonych dachów i paneli fotowoltaicznych zadbano o minimalizację śladu energetycznego domu, kierując się zasadami pasywnego projektu słonecznego – wiele pomieszczeń oświetlanych jest naturalnie. Dodatkowo dom jest wentylowany naturalnie, co zapewnia ekologiczne chłodzenie wnętrz.

Ogrzewanie domu realizowane jest za pomocą koncentratora słonecznego, a zbierana woda deszczowa zasila basen i instalację wodną.