Wiadomości OZE Obierki z ziemniaków: nawóz i mniejsza emisja CO2 11 grudnia 2020 Wiadomości OZE Obierki z ziemniaków: nawóz i mniejsza emisja CO2 11 grudnia 2020 Przeczytaj także OZE Przyszłość kryptowalut może być zielona? Ustawa Kryptowalutowa a energetyka Na początku grudnia br. prezydent Karol Nawrocki po raz kolejny wykorzystał swoje prawo weta na „Ustawie Kryptowalutowej”, która miała regulować rynek wirtualnych środków płatniczych. Oficjalnie przedstawionym powodem weta, który blokuje m.in. implementację unijnych przepisów, jest zbytnie rozbudowanie przepisów, co miałoby doprowadzić do „nadregulacji”. W cieniu politycznej awantury umyka jednak kluczowy wątek: ekologia. OZE Nowy KPEiK: miliardy inwestycji i niepewność offshore Ministerstwo Energii sfinalizowało prace nad dokumentem, który ma zadecydować o tempie zmian w polskiej energetyce, skali inwestycji i przyszłym miksie paliw. Zaktualizowany Krajowy Plan w dziedzinie Energii i Klimatu pokazuje, na jakie technologie rząd chce postawić w pierwszej kolejności – od OZE i energetyki jądrowej po elektryfikację gospodarki – oraz wskazuje, że rozwój morskiej energetyki wiatrowej po 2030 roku może być wolniejszy, niż oczekuje branża. Jeden z największych brytyjskich producentów słonych przekąsek – w tym chipsów – oraz nabywca masowej ilości lokalnych ziemniaków, chce zmniejszać swój ślad węglowy. W tym celu Walkers będzie współpracował z firmą CCm Technologies z branży clean-tech, aby przetwarzać odpady z ziemniaków na ekologiczny nawóz. Reklama Procesy, które firma wdroży do swojego zakładu w Leicester, mają mieć szereg korzyści. W fabryce zostanie zamontowana instalacja wychwytu dwutlenku węgla, a skórki z ziemniaków będą przetwarzane na niskoemisyjny nawóz, który trafi z powrotem do gospodarstw i rolników. Chipsami Walkers zajada się wiele Brytyjczyków, a także inne nacje, do których te chipsy są eksportowane. Ziemniak smaczny i niskoemisyjny Po udanych próbach i testach nawożenia lokalnych grządek Walkers postanowił zainwestować w specjalistyczny sprzęt od CCm. Usprawnienie procesów technologicznych w zakładzie jest związane z ambitnymi planami Walkers, który chce zwiększyć swoją produkcję, zmniejszając równocześnie szkodliwość dla środowiska. Firmy przewidują, że dzięki nowym rozwiązaniom z użyciem nawozu ziemniaczanego, emisja CO2 zmniejszy się o 70%. Czy biomasa jest odnawialnym źródłem energii? Fermentacja = energia W technologii CCm wykorzystuje się komorę fermentacji beztlenowej, do której trafiają odpady z ziemniaków. Dzięki temu procesowi można wytworzyć prawie 75% energii elektrycznej zużywanej w zakładzie. Dodatkowo uzyskuje się nawóz, którego można użyć ponownie, zgodnie z zasadami gospodarki obiegu zamkniętego. Jak podaje Walkers, ma to pomóc rolnikom w zmniejszaniu negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko. Ogranicza się tym sposobem zużycie wody oraz zmniejsza emisję CO2. Nowe narzędzia i technologie pozwolą firmie Walkers znacząco obniżyć swój ślad węglowy. Oprócz niskiej emisji i zasilenia gleb nawozem firma chce włączyć się w projekty badawcze analizujące poprawę stanu gleby. Odpowiedzialność Marka Walkers, którą przejął amerykański Frito-Lay, Inc posiada 47% udziału w rynku chipsów ziemniaczanych w Wielkiej Brytanii. Frito-Lay należy z kolei do gigantycznego koncernu PepsiCo, który szuka nowoczesnych rozwiązań dla dobra planety. Koncern planuje wykorzystać też potencjał owsa i kukurydzy w procesie fermentacji i nawożenia. David Wilkinson, Dyrektor ds. Rolnictwa Europejskiego w PepsiCo, skomentował nowe doniesienia: – Innowacja CCm Technologies dostarcza potrzebnej wiedzy dla całej gospodarki żywnością. Mamy szansę, aby walczyć z klimatem, również za pośrednictwem rolnictwa. To dopiero początek tej podróży, a już jesteśmy niezwykle podekscytowani możliwością wypróbowania nawozu z ziemniaków na większą skalę – powiedział Wilkinson i dodał: – Ta inicjatywa jest krokiem we właściwym kierunku. Będziemy ciężko pracować, aby zmniejszyć poziom emisji dwutlenku węgla na każdym szczeblu – rolnictwa, produkcji, aż po konsumpcję. Z kolei Paweł Kisielewski, dyrektor i założyciel CCm powiedział: – CCm jest zachwycony, że PepsiCo wybrała naszą technologię, aby pokazać jaki potencjał tkwi w rozwiązaniu fermentacji. Takie podejście jest równoważne i może zmienić wizję rolnictwa w całej Wielkiej Brytanii. Możemy wykorzystać zasoby odpadów i zatrzymać wychwycony w zakładzie dwutlenek węgla. To znaczący krok naprzód w gospodarce o obiegu zamkniętym – komentował. źródło: potatonewstoday.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.