Wiadomości OZE Producent makaronu, spółka Barilla, stawia fotowoltaiczny pawilon 02 października 2018 Wiadomości OZE Producent makaronu, spółka Barilla, stawia fotowoltaiczny pawilon 02 października 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Ochrona środowiska Trwa wielka podróż dookoła Bałtyku. Aktywiści właśnie przeszli polskie wybrzeże Ekspedycja Save The Baltic Sea to akcja, w ramach której aktywiści chcą obejść Bałtyk dookoła. Wędrówka zaczęła się 11 marca, a cała grupa właśnie zakończyła podróż wzdłuż polskiego wybrzeża. Ekspedycja spędziła dwadzieścia dni w naszym kraju, spotykając się z lokalnymi naukowcami, działaczami na rzecz środowiska i studentami, aby dowiedzieć się więcej o stanie i przyszłości polskich brzegów Bałtyku. Londyńska firma Open Architecture Systems zaprezentowała właśnie projekt solarnego pawilonu dla włoskiego producenta z branży spożywczej, firmy Barilla. Budynek ma zostać postawiony przy siedzibie firmy w Parmie, we Włoszech. Reklama Projekt jest bardzo nowoczesny, wyposażony w pofalowany dach, co wyróżnia go na tle otoczenia. Jak mówią architekci, inspiracją do stworzenia projektu były wartości, jakie za najważniejsze uznaje Barilla: tradycja, rodzina i społeczeństwo. Jakkolwiek koncepcja oparta jest na długiej historii produkcji makaronu przez włoską spółkę, to sama bryła budynku należy raczej do nowoczesnych. Jak tłumaczą projektanci ich najważniejszym celem było sprawienie, aby budynek stopił się w całość z otaczającym go krajobrazem i wspólnie stworzył harmoniczną przestrzeń. „Silnie wierzymy, że budynek i jego otoczenie powinny stanowić jedną spójną całością”, mówią przedstawiciele biura projektowego. „Nowa topografia pozwala nam zdefiniować poczucie przestrzeni i zapewnić schronienie oraz ciekawe miejsce do odkrycia, mocno upodabniające się do natury. Interesuje nas nie tylko przestrzeń stworzona przez budynek, ale także przestrzenie wokół niego i interakcja otoczenia z nowym pawilonem Barilla. Możliwość przemian krajobrazu zapewnia nam nieskończone możliwości interakcji z odwiedzającymi, ciekawe i unikalne doświadczenia, takie jak podniesiony plac, zjazd z miejscem na amfiteatr, dolina do spotkań i wiele innych opcji”, opowiadają architekci. Budynek jest częściowo wkomponowany w otoczenie. Aby spotęgować ten efekt, pawilon jest niski i rozłożysty. Uwagę szczególnie przyciąga zadaszenie, które wygląda, jakby miało za chwilę unieść się nad całością. Dach wykonany jest z perforowanych rzędów paneli słonecznych. System ten generuje czystą energię. Dodatkowo perforacje w dachu zapewniają doskonałą wentylację – działa ona bez mechanicznego wspomagania. Elewacja budynku składa się z pionowych, szklanych paneli, które mają zapewnić dobre doświetlenie wnętrza. Po wejściu odwiedzający trafiają do dużej otwartej przestrzeni, na którą składa się kilka niezależnych obszarów, spełniających różne funkcje. W centrum budynku znajduje się Hub – uniwersalna przestrzeń, którą adaptować można do wielu zastosowań. Wokół niego są sale wystawowe, konferencyjne oraz sala wykładowa – audytorium na 400 osób. Finalnie w pawilonie znajdzie się również strefa start-upów, gdzie młode firmy mogą szlifować swoje nowatorskie pomysły. W solarnym pawilonie znajduje się także centrum badawczo-edukacyjne, zajmujące się żywieniem i dietetyką. Jest ono otwarte dla zwiedzających, którzy będą mogli tutaj dowiedzieć się więcej na temat wyników badań. W środku powstanie również restauracja pod nazwą Sapori Barilla, w której serwowane będą doskonałe pasty, produkowane przez firmę Barilla. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.