Wiadomości OZE Spożywamy i wdychamy mikroplastik? 23 września 2019 Wiadomości OZE Spożywamy i wdychamy mikroplastik? 23 września 2019 Przeczytaj także Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego przeprowadzili badania na próbkach stolca ochotników pochodzących z różnych krajów. Okazało się, że każde 100 g „treści” zawierało średnio 20 cząsteczek mikroplastiku. Nie ma pewności, w jaki sposób dostał się on do organizmu. Reklama Jeszcze nie tak dawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uspokajała, że znajdujący się w wodzie mikroplastik nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Niestety dane, na których opierała się, są zdawkowe i faktycznie nie wiemy, jaki wpływ ma mikroplastik na komórki i tkanki. Tymczasem badanie austriackich naukowców (podobnie jak wiele innych w tej tematyce) nie napawa optymizmem. Kolejne doniesienia wskazujące na wszechobecny mikroplastik Naukowcy z uniwersytetu w Wiedniu pod kierunkiem dr Philippa Schwabla zbadali próbki stolca dostarczane w przeciągu tygodnia przez ośmiu ochotników. Wybrano osoby pochodzące z różnych części Europy (Austrii, Finlandii, Holandii, Polski, Rosji, Wielkiej Brytanii, Włoch), a także z bardziej oddalonego obszaru – z Japonii. Okazało się, że ich organizmy są zanieczyszczone mikroplastikiem. Na 100 g stolca przypadało średnio 20 cząsteczek mikroplastiku. Najczęściej to był polipropylen oraz tereftalan polietylenu PET. Prawdopodobnie pochodziły nie tylko z samych opakowań, ale także z przetwarzanej żywności.pl Za mikroplastik uznawane są cząsteczki tworzyw sztucznych o średnicy mniejszej niż 5 milimetrów. W zdecydowanej większości to „produkt uboczny” stopniowej degeneracji tworzyw sztucznych. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.