Szwedzkie muzeum nauki: ekologiczne i zasilane energią wytwarzaną za pomocą rowerów

Duńska firma architektoniczna COBE zaprezentowała projekt nowego, ekologicznego muzeum nauki w szwedzkim mieście uniwersyteckim Lund. Muzeum będzie zasilane nie tylko energią słoneczną z instalacji fotowoltaicznej zamontowanej na jego dachu, ale także za pomocą siły mięśni odwiedzających, którzy będą mogli wytwarzać energię, jeżdżąc rowerami 

Twórcom projektu zależało na stworzeniu możliwe najbardziej neutralnego pod względem emisji dwutlenku węgla budynku dla muzeum nauki. Dlatego poza instalacją fotowoltaiczną, całość zostanie również wyposażona w system wychwytywania nadmiaru ciepła do wytworzenia energii cieplnej oraz atrium przyrodnicze w centrum muzeum zwracające uwagę bioróżnorodnością oraz zaopatrzone w zbiornik na wodę deszczową. Dodatkowo odwiedzający muzeum będą mogli wesprzeć je w produkcji energii elektrycznej, jeżdżąc na rowerach po wklęsłym dachu budynku.  

Ekologiczny budynek muzeum zbudowany zostanie głównie z prefabrykowanego drewna klejonego krzyżowo. Łączna jego powierzchnia będzie wynosiła 3500 metrów kwadratowych, zapewniając miejsce na sale wystawowe, galerię, miejsca do warsztatów, zaplecze restauracyjne, biurowe oraz sklep, a także duże audytorium.  

– Ambicje związane z projektem muzeum były niebotyczne i czujemy, że udało nam się zaprojektować wyjątkowy i zachęcający budynek, którego otwarte atrium i wklęsły dach nadają mu elegancki profil – powiedział Dan Stubbergaard, architekt i założyciel COBE. – Ponadto od samego początku uczyniliśmy klimat, środowisko i zrównoważony rozwój integralnymi aspektami tego procesu. Wybierając drewno jako główny materiał konstrukcyjny, stawiając na ogniwa fotowoltaiczne, wykorzystując nadmiar ciepła i tworząc atrium o bogatej różnorodności biologicznej i ze zbiornikiem na wodę deszczową, osiągnęliśmy nasz cel i udało nam się stworzyć budynek neutralny pod względem emisji CO2Jako architekci mamy nadzieję, że będziemy mogli nadal koncentrować się na naszej zdolności do tworzenia zrównoważonej architektury i budownictwa z korzyścią dla przyszłych pokoleń i stanu naszej planety.  

Muzeum powstanie w centrum nowej dzielnicy Lund – Science Villa Scandinavia, w towarzystwie dwóch ośrodków badawczych zajmujących się neutronami i promieniowaniem rentgenowskim – high-tech ESS (European Spallation Source) i MAX IV. Kompleks ma zachęcać do większego zainteresowania naukami przyrodniczymi oraz współczesnymi osiągnięciami z zakresu różnych branż.   

Żródło: inhabitat.com

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej:

RusHydro wdraża młodych specjalistów z zakresu OZE

W trakcie Letniej Szkoły Energetycznej zorganizowanej przez rosyjską państwową spółkę RusHydro przy współpracy z rosyjskimi Ministerstwem Edukacji uczniów ostatnich lat szkół średnich zaproszono do współudziału w projekcie, którego efekty zostaną realnie wdrożone w największej rosyjskiej elektrowni szczytowo-pompowej.

Spożywamy i wdychamy mikroplastik?

Naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego przeprowadzili badania na próbkach stolca ochotników pochodzących z różnych krajów. Okazało się, że każde 100 g „treści” zawierało średnio 20 cząsteczek mikroplastiku. Nie ma pewności, w jaki sposób dostał się on do organizmu.