Ekologiczny sekret Skandynawów: liczą ślad węglowy zakupów, mniej marnują i rezygnują z jedzenia mięsa Zarówno Norwegia, jak i Szwecja znane są ze starań podejmowanych na rzecz zrównoważonego rozwoju. Kraje podejmują wiele... Ekologia
Wszystkiego niezmarnowanego W domach marnujemy ¼ całego niewykorzystanego jedzenia w kraju. Możemy i musimy ograniczyć tę ilość. Choć kilka milionów... Ekologia
Czy era glifosatu dobiega końca? Kolejny proces sądowy Bayera Glifosat, czyli kontrowersyjny składnik preparatu niszczącego chwasty uznany przez WHO jako potencjalnie rakotwórczy, po czasie... Świat
Biodegradowalne nawozy zamiast chemii Ubogie i zdegradowane gleby a drugiej strony rosnące zapotrzebowanie na żywność roślinną stanowi dziś nie lada wyzwanie. Jak... Polska
Glony, grzyby i larwy, czyli globalna rewolucja żywieniowa Kilka dni temu UE ogłosiła, że larwy uznane są oficjalnie za nową formę wysokoproteinowej żywności. Oprócz robaków rolę w... Świat
Randap zabija nie tylko chwasty. Co ze środowiskiem i naszym zdrowiem? Kilka lat temu Międzynarodowa Agencja Badania Raka ogłosiła, że glifosat może być rakotwórczy. Jest to główny składnik... Ochrona środowiska
Czy grozi nam światowy kryzys żywnościowy? Może być druga runda Pandemia koronawirusa zahamowała dostawy produktów rolnych na całym świecie, wiele krajów wprowadziło restrykcje związane z... Polska
Branża spożywcza w Hiszpanii i Włoszech w kryzysie. Czy grozi nam brak żywności? Polska branża spożywcza będzie musiała ruszyć z własną produkcją. Taki scenariusz przewidują eksperci. We Włoszech i... Świat