Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Przeczytaj także Ekologia Gminy bez środków na odpady. Rosną koszty, brakuje płatników, mieszkańcy nie chcą podwyżek Systemy gospodarki odpadami w Polsce od kilku lat zmagają się z rosnącymi kosztami – od inflacji i wzrostu cen pracy, po drożejącą energię i usługi, a także nowe obowiązki wynikające z przepisów. Jednocześnie w wielu regionach przybywa odpadów, a poziomy recyklingu, które gminy muszą osiągnąć, są coraz bardziej wymagające. Oznacza to konieczność inwestowania w sortownie, kompostownie i instalacje przetwarzania, a dla mieszkańców możliwe podwyżki. Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Kociołek towarzyski, ziemniaki i spółka w papilotach, klasyk na kwadrans studencki czy kowbojska tarta warzywna. Brzmi nietypowo? To nazwy potraw, które trafiły do wyjątkowej książki kucharskiej. Publikacja zawiera przepisy przyjazne dla planety. Reklama Gotowanie z myślą o środowisku Dania przyjazne dla planety to te tworzone z lokalnych, sezonowych i przyjaznych środowisku naturalnemu składników. Przepisy na właśnie takie dania znalazły się w książce „Nim zjemy planetę” stworzonej przez uczestników warsztatów zorganizowanych przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka. Uczestniczki i uczestnicy warsztatów zaproponowali swoje przepisy, a następnie zaprojektowali i wykonali do nich ilustracje. Druk zina kucharskiego został zaplanowany w technice RISO. Dlaczego? Maszyny RISO są niskoemisyjne, a wykorzystywane farby bazują na oleju z otrębów ryżowych i nie zawierają toksyn. Jeden z przepisów z książki Prosto, smacznie i bez marnotrawstwa Składniki potrzebne do wykonania dań można znaleźć w każdej lodówce a ich wykonanie jest proste i szybkie. Jedną z głównych zasad, które towarzyszyły przygotowywaniu dań jest zasada zero waste – najpierw wykorzystujemy to, co już mamy w domu. Autorzy przepisów kładli też nacisk na spontaniczność i dowolne modyfikacje – w zależności od dostępności składników. Wśród przepisów są przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie. Interesujesz się wpływem diety na środowisko naturalne? Pobierz książkę i gotuj dania przyjazne planecie. Dzień wegetarian: najlepsze belgijskie przepisy i roślinny challenge źródło: informacja prasowa Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.