Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Przeczytaj także Ekologia Samosterylizujące się tekstylia. Szansa na efektywniejszą dezynfekcję w transporcie? Prof. Jacek Nycz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach przeprowadził nowatorskie badania z zakresu fotodynamicznej chemioterapii antybiotykowej. Jego projekt skupia się na poszukiwaniu analogów błękitu metylowego, czyli naturalnego środka bakteriobójczego. Takie rozwiązanie miałoby odpowiadać na problem lekoodporności mikrobiomów, a tym samym umożliwiać łatwiejszą dezynfekcję odzieży medycznej, opakowań na żywność, a nawet środków transportu publicznego. Ekologia Ekologia a usługi kurierskie – jak zwiększyć sprawność bez greenwashingu? Każdy z nas przynajmniej od czasu do czasu korzysta z usług firm kurierskich. Te prześcigają się we wdrażaniu nowych ekologicznych rozwiązań, z elektryfikacją floty samochodów dostawczych na czele. Okazuje się jednak, że istnieją też prostsze sposoby na zmniejszenie śladu węglowego usług dostawczych. Kociołek towarzyski, ziemniaki i spółka w papilotach, klasyk na kwadrans studencki czy kowbojska tarta warzywna. Brzmi nietypowo? To nazwy potraw, które trafiły do wyjątkowej książki kucharskiej. Publikacja zawiera przepisy przyjazne dla planety. Reklama Gotowanie z myślą o środowisku Dania przyjazne dla planety to te tworzone z lokalnych, sezonowych i przyjaznych środowisku naturalnemu składników. Przepisy na właśnie takie dania znalazły się w książce „Nim zjemy planetę” stworzonej przez uczestników warsztatów zorganizowanych przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka. Uczestniczki i uczestnicy warsztatów zaproponowali swoje przepisy, a następnie zaprojektowali i wykonali do nich ilustracje. Druk zina kucharskiego został zaplanowany w technice RISO. Dlaczego? Maszyny RISO są niskoemisyjne, a wykorzystywane farby bazują na oleju z otrębów ryżowych i nie zawierają toksyn. Jeden z przepisów z książki Prosto, smacznie i bez marnotrawstwa Składniki potrzebne do wykonania dań można znaleźć w każdej lodówce a ich wykonanie jest proste i szybkie. Jedną z głównych zasad, które towarzyszyły przygotowywaniu dań jest zasada zero waste – najpierw wykorzystujemy to, co już mamy w domu. Autorzy przepisów kładli też nacisk na spontaniczność i dowolne modyfikacje – w zależności od dostępności składników. Wśród przepisów są przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie. Interesujesz się wpływem diety na środowisko naturalne? Pobierz książkę i gotuj dania przyjazne planecie. Dzień wegetarian: najlepsze belgijskie przepisy i roślinny challenge źródło: informacja prasowa Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.