Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Przeczytaj także Ekologia Dzięki temu suplementowi krowy będą wydzielać mniej metanu Rząd Danii wyda 518 mln koron (ok. 74 mln dolarów, 300 mln złotych) na kupno specjalnego dodatku do paszy dla krów. Suplement został opracowany przez holenderskich naukowców, a potem przetestowany przez badaczy z duńskiego Uniwersytetu w Aarhus. Może on zmniejszyć emisję metanu przez te zwierzęta nawet o 30%. Ekologia Natura jest coraz cichsza Zmiany klimatu zmieniają w naszym świecie wszystko. Prawdopodobnie w najbliższych latach zmieni się to jak żyjemy, co zjadamy i w jaki sposób podróżujemy. Globalne ocieplenie może też jednak wpłynąć na to… co słyszymy. Badacze zajmujący się ekoakustyką już teraz mówią o “akustycznych skamielinach” – dźwiękach natury, których być może nigdy już nie usłyszymy. Kociołek towarzyski, ziemniaki i spółka w papilotach, klasyk na kwadrans studencki czy kowbojska tarta warzywna. Brzmi nietypowo? To nazwy potraw, które trafiły do wyjątkowej książki kucharskiej. Publikacja zawiera przepisy przyjazne dla planety. Reklama Gotowanie z myślą o środowisku Dania przyjazne dla planety to te tworzone z lokalnych, sezonowych i przyjaznych środowisku naturalnemu składników. Przepisy na właśnie takie dania znalazły się w książce „Nim zjemy planetę” stworzonej przez uczestników warsztatów zorganizowanych przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka. Uczestniczki i uczestnicy warsztatów zaproponowali swoje przepisy, a następnie zaprojektowali i wykonali do nich ilustracje. Druk zina kucharskiego został zaplanowany w technice RISO. Dlaczego? Maszyny RISO są niskoemisyjne, a wykorzystywane farby bazują na oleju z otrębów ryżowych i nie zawierają toksyn. Jeden z przepisów z książki Prosto, smacznie i bez marnotrawstwa Składniki potrzebne do wykonania dań można znaleźć w każdej lodówce a ich wykonanie jest proste i szybkie. Jedną z głównych zasad, które towarzyszyły przygotowywaniu dań jest zasada zero waste – najpierw wykorzystujemy to, co już mamy w domu. Autorzy przepisów kładli też nacisk na spontaniczność i dowolne modyfikacje – w zależności od dostępności składników. Wśród przepisów są przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie. Interesujesz się wpływem diety na środowisko naturalne? Pobierz książkę i gotuj dania przyjazne planecie. Dzień wegetarian: najlepsze belgijskie przepisy i roślinny challenge źródło: informacja prasowa Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.