Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Ekologia Ugotuj danie przyjazne planecie 13 czerwca 2021 Przeczytaj także Ekologia Mistrzowie Energii: edukacja ekologiczna, która angażuje najmłodszych Nowe pokolenie ekologicznie świadomych obywateli nie wychowa się samo. Ale jeśli damy dzieciom odpowiednie narzędzia i pobudzimy ich ciekawość – efekty mogą zaskoczyć nawet dorosłych. Columbus Energy, we współpracy z Fundacją Carbon Footprint oraz naukowcami i praktykami, uruchomił właśnie projekt „Mistrzowie Energii”. To platforma edukacyjna, która pokazuje, jak mądrze mówić o energii – z pasją i eksperymentem. Ekologia Planeta w punkcie zwrotnym. Co naprawdę zmienia Dzień Ziemi? Temperatura rośnie, emisje nie spadają tak szybko, jak powinny, a nasza planeta – choć wciąż piękna – staje się coraz bardziej nieprzewidywalna. W Dniu Ziemi warto zapytać: co się naprawdę zmienia? Czy zielona transformacja to tylko modny slogan, czy faktyczny zwrot w myśleniu o przyszłości? Kociołek towarzyski, ziemniaki i spółka w papilotach, klasyk na kwadrans studencki czy kowbojska tarta warzywna. Brzmi nietypowo? To nazwy potraw, które trafiły do wyjątkowej książki kucharskiej. Publikacja zawiera przepisy przyjazne dla planety. Reklama Gotowanie z myślą o środowisku Dania przyjazne dla planety to te tworzone z lokalnych, sezonowych i przyjaznych środowisku naturalnemu składników. Przepisy na właśnie takie dania znalazły się w książce „Nim zjemy planetę” stworzonej przez uczestników warsztatów zorganizowanych przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka. Uczestniczki i uczestnicy warsztatów zaproponowali swoje przepisy, a następnie zaprojektowali i wykonali do nich ilustracje. Druk zina kucharskiego został zaplanowany w technice RISO. Dlaczego? Maszyny RISO są niskoemisyjne, a wykorzystywane farby bazują na oleju z otrębów ryżowych i nie zawierają toksyn. Jeden z przepisów z książki Prosto, smacznie i bez marnotrawstwa Składniki potrzebne do wykonania dań można znaleźć w każdej lodówce a ich wykonanie jest proste i szybkie. Jedną z głównych zasad, które towarzyszyły przygotowywaniu dań jest zasada zero waste – najpierw wykorzystujemy to, co już mamy w domu. Autorzy przepisów kładli też nacisk na spontaniczność i dowolne modyfikacje – w zależności od dostępności składników. Wśród przepisów są przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie. Interesujesz się wpływem diety na środowisko naturalne? Pobierz książkę i gotuj dania przyjazne planecie. Dzień wegetarian: najlepsze belgijskie przepisy i roślinny challenge źródło: informacja prasowa Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.