W Austin uchwalono prawo zakazujące restauracjom wyrzucania jedzenia

Restauracje w Austin w Teksasie zmieniły strategię swojej działalności, przyjmując nową ustawę – Universal Recycling Ordinance (URO), dotyczącą zrównoważonego podejścia do marnowania żywności. Zgodnie z nowelizacją prawa, która weszła w życie z początkiem października tego roku, lokalne restauracje muszą teraz pozbywać się odpadów organicznych w sposób odpowiedzialny. Firmy są zachęcane do wyboru spośród wielu opcji, w tym darowizny niepotrzebnych towarów, wysyłania resztek do gospodarstw rolnych lub kompostowania odpadów organicznych. Wszystko w celu przekierowania śmieci ze składowisk do innych zastosowań. Pracownicy restauracji przechodzą obecnie również dodatkowe szkolenia dotyczące właściwego obchodzenia się z odpadami spożywczymi.

URO jest głównym katalizatorem inicjatywy Texas Zero Waste, która realizowana ma być do 2040 r. Obejmuje ona także inne inicjatywy, które mają na celu rozszerzenie mechanizmów recyklingu oraz ochronę zrównoważonego rozwoju gospodarczego.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Miasto angażuje się w pomaganie firmom, dużym i małym, w znalezieniu ekonomicznych rozwiązań i ustanawia programy dywersyjne, by zapewnić najlepsze wykorzystanie żywności i innych substancji organicznych, spełniając jednocześnie wymagania porządkowe”, komentował Sam Angoori, tymczasowy dyrektor ds. Recyclingu Odpadów w Austin. Organizacja ta stała się celem dla firm, które potrzebują pomocy w przekształceniu swojej działalności, aby dostosować się do nowych przepisów dotyczących odpadów spożywczych.

Pomoc ta jest z pewnością potrzebna. Według badań samorządowych „społeczność [Austin] musi zredukować o ponad 90% emisję ze spalenia lub składowania odpadów organicznych”, aby zrealizować ambicje Teksasu w zakresie polityki zero waste. Badania rządowe z 2015 roku pokazują, że około 37% śmieci wysyłanych na przeciążone składowiska jest rzeczywiście organiczne, co oznacza, że można je łatwo kompostować i wykorzystać ponownie, by przynieść korzyści, a nie zaszkodzić środowisku.

Kiedy marnujemy żywność, nie tylko dodajemy materiały organiczne do składowisk odpadów (gdzie generują metan, silny czynnik powodujący globalne ocieplenie), ale marnujemy także całą wodę, ziemię, energię, pieniądze, pracę i inne zasoby, które pochłonięte zostały w czasie wzrostu, przetwarzania, dystrybucji i przechowywania tej żywności”, jak wyjaśniła starszy specjalista ds. badań naukowych Darby Hoover z National Resources Defence Council (NRDC).

Austin dołącza w ten sposób do miast, takich jak Nowy Jork, Seattle czy San Francisco, które od jakiegoś czasu już prowadzą własną działalność w zakresie programów przekierowywania odpadów organicznych z wysypisk do innych zastosowań. San Francisco może pochwalić się najwyższym wynikiem w rankingu dotyczącym ochrony środowiska: redukcja 80% całkowitej ilości odpadów trafiających na wysypiska śmieci i – co najważniejsze – pokazanie innym miastom, że można to zrobić. Bardzo prawdopodobne jest to, że inne miasta będą wkrótce przyjmować podobne inicjatywy oparte na sukcesach swoich pionierskich sąsiadów.

Foto: Flickr