Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Wyzwania współczesnego świata wymuszają na jego mieszkańcach dostosowanie się do funkcjonowania w coraz bardziej złożonej rzeczywistości. Dobrym tego przykładem jest wprowadzenie segregacji śmieci czy gospodarki o obiegu zamkniętym. Reklama O ile jednak ponowne wykorzystanie takich surowców, jak np. plastik, papier czy szkło nie powoduje większych sprzeciwów, o tyle wciąż pozostają zasoby, których przetwarzanie i ponowne konsumowanie budzi wątpliwości. Właśnie do takich surowców zalicza się woda. Oczyszczanie i ponowne wykorzystanie tej cieczy nie niesie z sobą żadnych obiekcji, jeśli zostaje ona później stosowana np. w rolnictwie. Sytuacja komplikuje się, kiedy oczyszczona woda pochodząca ze ścieków miałaby zostać włączona do światowych zasobów wody. Z powyższym dylematem postanowili zmierzyć się profesjonaliści. Jak donosi portal rp.pl, naukowcy z University of California w Riverside wykonali eksperyment, którego celem było sprawdzenie, w jaki sposób ludzie reagują na smak wody rozmaitego pochodzenia. O status najsmaczniejszej rywalizowały wody butelkowane, kranowe i pochodzące z recyklingu. Okazało się, że ochotnikom najmniej smakowała woda z kranu, nie dostrzegli natomiast większej różnicy między wodą butelkowaną. a tą pozyskaną ze ścieków. Zdaniem badaczy brak różnicy w smaku występujący pomiędzy wodą oczyszczoną a wodą butelkowaną bierze się z procesu uzdatniania, który w obydwu tych przypadkach jest zbliżony. Warto także podkreślić, że woda kranowa często posiada składniki mineralne, których są pozbawiane wody butelkowane i uzdatniane – a to również wpływa na jej smak. Wyniki powyższego eksperymentu są bardzo istotne, ponieważ według szacunków OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) do 2050 roku wzrośnie o 55% zapotrzebowanie na wodę pitną. Z tego też względu wszystkie skuteczne metody odzyskiwania tego surowca są na wagę złota. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.