Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Wiadomości OZE Woda pozyskana ze ścieków smaczniejsza niż kranówka 30 marca 2018 Przeczytaj także Ekologia Gdzie pływa najwięcej śmieci? Oto najbardziej zanieczyszczone wody świata Eksperci z Międzynarodowego Instytutu Stosowanej Analizy Systemów (IIASA) postanowili sprawdzić, które lądowe zbiorniki i cieki wodne są najbardziej zanieczyszczone odpadami pochodzenia ludzkiego. Wyniki badania nie tylko wskazały obszary z największym poziomem śmieci w wodzie, ale także ujawniły problemy w dotychczas stosowanych rozwiązaniach. OZE Przymusowe wyłączenia instalacji OZE – jak szkodzą transformacji energetycznej? [RAPORT] Dramatyczne nasilanie zjawiska wyłączeń instalacji fotowoltaicznych może stanowić zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa energetycznego Polski, jak i stabilności inwestycji w OZE. Jak zauważa w swoim najnowszym raporcie Polskie Stowarzyszenie Fotowoltaiki, zjawisko to dotyczy nie tylko nowych, ale również działających już inwestycji. Wyzwania współczesnego świata wymuszają na jego mieszkańcach dostosowanie się do funkcjonowania w coraz bardziej złożonej rzeczywistości. Dobrym tego przykładem jest wprowadzenie segregacji śmieci czy gospodarki o obiegu zamkniętym. Reklama O ile jednak ponowne wykorzystanie takich surowców, jak np. plastik, papier czy szkło nie powoduje większych sprzeciwów, o tyle wciąż pozostają zasoby, których przetwarzanie i ponowne konsumowanie budzi wątpliwości. Właśnie do takich surowców zalicza się woda. Oczyszczanie i ponowne wykorzystanie tej cieczy nie niesie z sobą żadnych obiekcji, jeśli zostaje ona później stosowana np. w rolnictwie. Sytuacja komplikuje się, kiedy oczyszczona woda pochodząca ze ścieków miałaby zostać włączona do światowych zasobów wody. Z powyższym dylematem postanowili zmierzyć się profesjonaliści. Jak donosi portal rp.pl, naukowcy z University of California w Riverside wykonali eksperyment, którego celem było sprawdzenie, w jaki sposób ludzie reagują na smak wody rozmaitego pochodzenia. O status najsmaczniejszej rywalizowały wody butelkowane, kranowe i pochodzące z recyklingu. Okazało się, że ochotnikom najmniej smakowała woda z kranu, nie dostrzegli natomiast większej różnicy między wodą butelkowaną. a tą pozyskaną ze ścieków. Zdaniem badaczy brak różnicy w smaku występujący pomiędzy wodą oczyszczoną a wodą butelkowaną bierze się z procesu uzdatniania, który w obydwu tych przypadkach jest zbliżony. Warto także podkreślić, że woda kranowa często posiada składniki mineralne, których są pozbawiane wody butelkowane i uzdatniane – a to również wpływa na jej smak. Wyniki powyższego eksperymentu są bardzo istotne, ponieważ według szacunków OECD (Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) do 2050 roku wzrośnie o 55% zapotrzebowanie na wodę pitną. Z tego też względu wszystkie skuteczne metody odzyskiwania tego surowca są na wagę złota. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.