Ochrona środowiska Zakwaszenie wód Pacyfiku sprawia, że kraby tracą swoje skorupy01 lutego 2020 Ochrona środowiska Zakwaszenie wód Pacyfiku sprawia, że kraby tracą swoje skorupy01 lutego 2020Przeczytaj także Ochrona środowiska Najpiękniejsze bagna i mokradła w Polsce. To prawdziwe miejsca mocy Tereny podmokłe utrzymują przy życiu ludzi, zwierzęta i inne żywe organizmy. Jeziora, rzeki, bagna i strumienie w naturalny sposób filtrują zanieczyszczenia, są domem dla ogromu gatunków i pochłaniają gazy cieplarniane. Zobacz najpiękniejsze bagna i mokradła w Polsce i dowiedz się, dlaczego musimy je chronić. Ochrona środowiska Alternatywa dla folii spożywczej ze skórki ziemniaka Australijska firma zajmująca się biomateriałami stworzyła kompostowalną folię stretch z odpadów spożywczych. Folia ma podobną teksturę i właściwości użytkowe jak ta pochodząca z tworzywa sztucznego na bazie ropy naftowej. Z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie amerykańskiej Narodowej Agencji Oceanów i Atmosfery wynika, że wody Oceanu Spokojnego stają się tak kwaśne, że powodują uszkodzenia skorup krabów. Zjawisko może zaburzyć funkcjonowanie całego ekosystemu. Zakwaszenie wód Pacyfiku zagraża krabomJak wynika z najnowszych badań, które zostały opłacone z funduszy amerykańskiej Narodowej Agencji Oceanów i Atmosfery (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), w zakwaszonych wodach Pacyfiku rozpuszczają się fragmenty skorup i ulegają uszkodzeniu narządy zmysłów krabów z gatunku Dungeness (Metacarcinus magister).U larw tego gatunku powoduje to osłabienie zdolności do szybkiego poruszania się, szukania pożywienia i pływania. Jak przewidują naukowcy, może to spowodować, że krabom trudniej będzie osiągnąć wiek rozrodczy. Jeśli te prognozy się sprawdzą, populacja tych zwierząt może się znacząco zmniejszyć.Kraby nie rozmnażają się przez podwodne kable. Winne farmy wiatroweAutorzy nie są zaskoczeni wynikiem swoich badań. Niepokoi ich natomiast tempo, z jakim zachodzą zmiany. – Skoro kraby już zostały dotknięte sytuacją, powinniśmy upewnić się, że zwrócimy szczególną uwagę na różne elementy łańcucha pokarmowego, zanim będzie za późno – powiedziała CNN kierująca badaniami Nina Bednarsek.Sytuacja może również negatywnie wpłynąć na gospodarkę części terenów Północno-Zachodniego Wybrzeża Stanów Zjednoczonych, których mieszkańcy zajmują się głównie połowami krabów.Zakwaszenie wód nie zagraża tylko krabom. Sprawdź, jak wpływa na największy żyjący organizm na świecie, czyli Wielką Rafę Koralową.Co wpływa na zakwaszenie wód?Oceany pochłaniają ogromne ilości dwutlenku węgla z atmosfery. Szacuje się, że w wodach oceanicznych znajduje się 1/3 CO2 wyemitowanego w wyniku działalności człowieka. Do zakwaszenia wód oceanicznych dochodzi w wyniku reakcji chemicznej, podczas której woda z wychwytywanym z powietrza dwutlenkiem węgla formuje kwas węglowy, co obniża PH oceanu. Od XX wieku zakwaszenie mórz i oceanów wzrosło aż o 30%!Przeczytaj o innowacyjnej metodzie oczyszczania oceanów z dwutlenku węgla.Naukowcy alarmują: temperatura oceanów najwyższa w historii rekordów. Jakie będą tego skutki?Źródło: rp.pl Fot. główne: Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.