Ekologia Żywność przyszłości. Otwieramy nowe kierunki akademickie i inwestujemy w ekologiczne jedzenie 05 lutego 2022 Ekologia Żywność przyszłości. Otwieramy nowe kierunki akademickie i inwestujemy w ekologiczne jedzenie 05 lutego 2022 Przeczytaj także Ekologia Naukowcy wskrzesili biblijne drzewo. Ma ono posiadać lecznicze właściwości Międzynarodowemu zespołowi naukowców udało się wyhodować drzewo ze znalezionego podczas wykopalisk nasiona, które liczy sobie tysiąc lat. Według nich, jest to wymarły gatunek rośliny, którego lecznicze właściwości były znane już za czasów biblijnych. Ekologia Niematerialny pomysł na prezent. Szybko i ekologicznie Święta zbliżają się wielkimi krokami. Część z nas zostawiła zakup prezentów na ostatnią chwilę. Warto w tym wyjątkowym czasie pomyśleć też o środowisku. Może więc, zamiast kolejnego, mniej lub bardziej, trafionego prezentu pod choinkę wesprzyjmy któreś ze stowarzyszeń lub fundacji ekologicznych? Poniżej przedstawiamy wybrane podmioty, które warto wesprzeć w działaniach na rzecz środowiska. Rynek żywności przechodzi rewolucje. Na stołach pojawia się coraz więcej ekologicznych warzyw, mniej mięsa, rośliny uprawia się w samej wodzie albo na wertykalnych farmach. W Polsce otwierają się nowe kierunki studiów, promujące żywność przyszłości. Jaką konkretnie? Reklama Grzybowa rewolucja na UR Grzyby, cudy natury. Można zrobić z nich dopełnione aromatami dania, buty, a nawet domy z dźwiękoszczelnych ścian. O ich prozdrowotnych właściwościach wiedzą szczególnie Słowianie, ale niemniej popularne grzyby są w krajach azjatyckich. Wegański, leczniczy superfood chce promować krakowski Uniwersytet Rolniczy. Na studiach magisterskich Technologii Roślin Leczniczych i Prozdrowotnych na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa UR w Krakowie studenci uczęszczać będą na obowiązkowy kurs „Grzyby Lecznicze”. Studenci mogą poznać tajniki upraw grzybów i uczą się o ich zastosowaniu w lecznictwie, będą brać też udział w nowatorskich badaniach naukowych. Hodowla grzybów, fot. Wydział Biologii i Ogrodnictwa UR Permakultura i hydroponika Ekologiczna żywność to nie nowy trend na rynku spożywczym, ale sektor ten rozwija się coraz bardziej i nie dotyczy już tylko odpowiednio certyfikowanych produktów. Teraz uprawianiem organicznej i wolnej odchemii żywności zajmują się założyciele farm miejskich, którzy na różnych obszarach (także przydomowych) hodują warzywa, zioła i owoce. W permakulturze dąży się do równowagi z przyrodą, znaczenia mają także kształty i formy Wszystkie uprawy łączą hasła związane z ograniczeniem marnowania jedzenia, permakulturą, dieta roślinną czy naturalną nienawożoną żywnością wolną od pestycydów. Własna uprawa daje większą gwarancję, że żywność, którą spożywamy, jest dobrej jakości. Permakultura jest formą ekologicznego rolnictwa i po części łączy powyższe kwestie, a jej ideą jest równowaga z naturą. Hydroponika to też jedna z form zrównoważonego, nowoczesnego i ekologicznego rolnictwa. Uprawy hydroponiczne nie wymagają użycia gleby, a jedynie mineralnego roztworu ze składnikami odżywczymi, wody oraz specjalnych naczyń. W przypadku dużych upraw, rośliny hodowane są w szklarni. Czytaj więcej o energooszczędnej uprawie hydroponicznej. Styl żywienia: eko warzywa z miejskich farm, permakultura i farmy wertykalne Preferencje żywieniowe Europejczyków, w tym Polaków radykalnie się zmieniły. Good Food Institute informuje, że sprzedaż żywności roślinnej rośnie w stałym tempie ok. 15% w całej Europie. Wielkie koncerny stawiają zaś na mięso, ale to wyhodowane bez zabijania zwierząt, czyli mięso laboratoryjne (zwane też czystym mięsem). Żywność przyszłości Na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach także wystartował nowy kierunek studiów skoncentrowany na postępowym żywieniu: Żywność Przyszłości – projektowanie produktów i usług dla branży spożywczej. Jedną z wiodących idei kierunku, jest… empatia. Podyplomowe studia są oparte na metodzie Design Thinking i bazują na filozofii Human Centered Design, czyli idei, skoncentrowanej wokół potrzeb człowieka. Studia te mają odpowiadać na przemiany na rynku żywności, ale i przygotowywać do wprowadzenia nowego modelu biznesowego, który spopularyzował Uniwersytet Stanford. źródło: Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa UR, portalspozywczy.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.