Rynek żywności przechodzi rewolucje. Na stołach pojawia się coraz więcej ekologicznych warzyw, mniej mięsa, rośliny uprawia się w samej wodzie albo na wertykalnych farmach. W Polsce otwierają się nowe kierunki studiów, promujące żywność przyszłości. Jaką konkretnie?
Grzybowa rewolucja na UR
Grzyby, cudy natury. Można zrobić z nich dopełnione aromatami dania, buty, a nawet domy z dźwiękoszczelnych ścian. O ich prozdrowotnych właściwościach wiedzą szczególnie Słowianie, ale niemniej popularne grzyby są w krajach azjatyckich. Wegański, leczniczy superfood chce promować krakowski Uniwersytet Rolniczy. Na studiach magisterskich Technologii Roślin Leczniczych i Prozdrowotnych na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa UR w Krakowie studenci uczęszczać będą na obowiązkowy kurs „Grzyby Lecznicze”.
Studenci mogą poznać tajniki upraw grzybów i uczą się o ich zastosowaniu w lecznictwie, będą brać też udział w nowatorskich badaniach naukowych.
Permakultura i hydroponika
Ekologiczna żywność to nie nowy trend na rynku spożywczym, ale sektor ten rozwija się coraz bardziej i nie dotyczy już tylko odpowiednio certyfikowanych produktów. Teraz uprawianiem organicznej i wolnej odchemii żywności zajmują się założyciele farm miejskich, którzy na różnych obszarach (także przydomowych) hodują warzywa, zioła i owoce.
Wszystkie uprawy łączą hasła związane z ograniczeniem marnowania jedzenia, permakulturą, dieta roślinną czy naturalną nienawożoną żywnością wolną od pestycydów. Własna uprawa daje większą gwarancję, że żywność, którą spożywamy, jest dobrej jakości. Permakultura jest formą ekologicznego rolnictwa i po części łączy powyższe kwestie, a jej ideą jest równowaga z naturą.
Hydroponika to też jedna z form zrównoważonego, nowoczesnego i ekologicznego rolnictwa. Uprawy hydroponiczne nie wymagają użycia gleby, a jedynie mineralnego roztworu ze składnikami odżywczymi, wody oraz specjalnych naczyń. W przypadku dużych upraw, rośliny hodowane są w szklarni.
- Czytaj więcej o energooszczędnej uprawie hydroponicznej.
Preferencje żywieniowe Europejczyków, w tym Polaków radykalnie się zmieniły. Good Food Institute informuje, że sprzedaż żywności roślinnej rośnie w stałym tempie ok. 15% w całej Europie. Wielkie koncerny stawiają zaś na mięso, ale to wyhodowane bez zabijania zwierząt, czyli mięso laboratoryjne (zwane też czystym mięsem).
Żywność przyszłości
Na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach także wystartował nowy kierunek studiów skoncentrowany na postępowym żywieniu: Żywność Przyszłości – projektowanie produktów i usług dla branży spożywczej. Jedną z wiodących idei kierunku, jest… empatia.
Podyplomowe studia są oparte na metodzie Design Thinking i bazują na filozofii Human Centered Design, czyli idei, skoncentrowanej wokół potrzeb człowieka. Studia te mają odpowiadać na przemiany na rynku żywności, ale i przygotowywać do wprowadzenia nowego modelu biznesowego, który spopularyzował Uniwersytet Stanford.
źródło: Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa UR, portalspozywczy.pl
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.