Styl żywienia: eko warzywa z miejskich farm, permakultura i farmy wertykalne

Chociaż sieci fast-food cieszą się nadal popularnością, a giganci wprowadzają do menu także roślinne produkty, szacuje się, że konsumenci zapragną niedługo zdecydowanie bardziej zrównoważonej kuchni. 

Odbudowywanie więzi z przyrodą

Wiele startupów, a także wieloletnich na rynku żywności firm skierowało się w stronę jedzenia ekologicznego, zdrowego, nazbieranego samodzielnie, czy wyprodukowanego według zrównoważonych praktyk. Wśród trendów żywieniowych pojawiły się takie hasła jak: czyste uprawy, redukcja marnowania żywności i liczne programy na rzecz marnotrawstwa, freeganizm, farmy miejskie, ziołolecznictwo, permakultura, fairtrade, oraz ekologia (żywność naturalna i organiczna). Co je łączy?

Roślinne i zdrowe

Trend, który powoli odchodzi od fast-foodów, a także od żywności nawożonej syntetycznymi pestycydami, kieruje się w stronę zrównoważonej przyszłości, a jej bazą jest ograniczenie lub rezygnacja z produktów odzwierzęcych. Dieta wegańska i wegetariańska jest dyktowana wieloma aspektami – etyką, dobrostanem zwierząt, zdrowiem, dobrym samopoczuciem, równowagą w przyrodzie i walką o zmieniający się przez nasze wybory klimat. Naukowe argumenty przemawiają za zmianą diety, aby uchronić się przed największymi cywilizacyjnymi chorobami.

Preferencje żywieniowe konsumentów radykalnie się zmieniły. Good Food Institute podaje, że sprzedaż żywności roślinnej rośnie w stałym tempie ok. 15% zarówno w Europie, jak i w Ameryce. Czy uda się powrócić do korzeni, dzięki zmianie nawyków żywieniowych?

Czy w sklepie wszystko jest zdrowe?

Wybór diety i źródła pożywienia być może decyduje głównie o naszym samopoczuciu i zdrowiu. Dlatego nie dziwi fakt, że wielu z nas wybiera albo ekologiczne produkty, albo decyduje się na własne, nawet mini uprawy.  

Zbieranie owoców i innych roślin z przeznaczeniem na żywność i napoje może przywrócić nam utraconą więź z naturą. To święty związek, który dotyczy wszystkich żywych istot – mówi Pascal Baudar, autor książki Roślinny browar.

Wraz z modą na zdrowie pojawiła się też obawa o to, że jedzenie, do którego mamy dostęp jest szkodliwe. Portal Newseria podaje, że pod koniec maja br. do wyciekły informacje jednego z największych koncernów spożywczych, a wynika z nich, że tylko 37% produkowanej żywności spełnia standardy zdrowotne. Wśród jedzenia znajdują się różne produkty, od warzyw, przez jedzenie dla dzieci, po mrożoną pizzę i słodkie napoje.

–  Branża foodtechowa w jakiś sposób przeciwstawia się temu, oferując znaczące korzyści odbiorcom i konsumentom. Mamy głęboki powrót do natury i zrozumienia tego, co natura nam może oferować, jednocześnie przy wsparciu nauki. To obszary, które będą stanowiły o rozwoju tych trendów w obszarze foodtechowym – mówi Krzysztof Kozak, dyrektor Supersonic Food i potwierdza, że spersonalizowana żywność, farmy miejskie i redukcja marnowania żywności odegrają znacząca rolę w przyszłości żywienia.

źródło: innowacje.newseria.pl, Dieta roślinna – kurs aut. Katarzyny Nowak