Browar spod Krakowa inwestuje w zieloną energię

Rynek piwa w Polsce został zdominowany przez wielkie koncerny piwowarskie, jednak coraz większą popularnością konsumentów piwa cieszą się małe lokalne zakłady. Ich główną cechą jest to, że produkują zazwyczaj piwo naturalnymi metodami przy użyciu starych receptur. Jednak nie tylko sposób warzenia piwa jest tutaj istotny. Okazuje się bowiem, że w naszym kraju znajdują się browary, które energię potrzebną w procesie warzenia piwa pozyskują z odnawialnych źródeł energii.

Idealnym przykładem takiego podejścia do zagadnień ekologicznych jest Browar Węgrzce Wielkie.

Ten rzemieślniczy browar, którego rozruch nastąpił zaledwie rok wcześniej, pozyskuje moc potrzebną w procesie warzenia piwa ze znajdującej się na dachu browaru instalacji fotowoltaicznej. Nie jest przypadkiem, że właśnie ten zakład postanowił pozyskiwać energię elektryczną ze źródeł odnawialnych.

Jak informują przedstawiciele Browaru Węgrzce Wielkie, ekologiczna energia pozyskiwana na potrzeby zakładu idealnie współgra z ekologicznymi produktami wytwarzanymi dzięki niej. Dlatego każda butelka piwa z Browaru Węgrzce Wielkie jest oznaczona znakiem, potwierdzającym wyprodukowanie jej dzięki ekologicznym źródłom mocy.

System paneli fotowoltaicznych zamontowanych w browarze składa się z 24 modułów marki Kioto Solar, które są w stanie zapewnić dostawę 100% potrzebnej w procesie produkcji energii elektrycznej. Jak ocenia właściciel zakładu, dzięki instalacji znajdującej się na dachu redukcja CO2 została ograniczona do minimum. Więcej informacji w naszym materiale video.

Previous Article

Inwestycje NFOŚiGW w polską gospodarkę wodną

Next Article

II Międzynarodowe Targi EkoFlota – innowacje, ekologia i mobilność w jednym miejscu

Dodaj komentarz