Trzyhektarowe gospodarstwo rolne w Jordanii szansą na powstrzymanie pustynnienia krajobrazów

W miejscowości Akaba w Jordanii pojawiły się świeże warzywa. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie drobny szczegół. Warzywa te uprawiane są w trzyhektarowym gospodarstwie, którego działalność opiera się na słońcu, wodzie słonej i dwutlenku węgla. Cel, jaki postawiono przed tym innowacyjnym projektem, to uprawa żywności oraz generowanie czystej energii i słodkiej wody.

Nowa farma rolna będzie w stanie wyprodukować tony warzyw oraz litry wody pitnej dziennie. Projekt koncentruje się wokół podstawowych technologii stosowanych w szklarniach chłodzonych wodą, skoncentrowanej energii słonecznej i rewitalizacji pustyni. Umożliwi on powstanie kolejnych obiektów w okolicach Akaby, która już szczyci się kwitnącą zielenią.

Gospodarstwo o wielkości czterech boisk piłkarskich posiada na swym terenie dwie szklarnie o łącznej powierzchni 4,5 tysiąca metrów kwadratowych. Na świeżym powietrzu znajduje się również 8 tysięcy metrów kwadratowych przestrzeni do sadzenia.

Płyty fotowoltaiczne wytwarzają na farmie energię słoneczną, a do produkcji soli przeznaczono stawy z wodą słoną. Celem Sahara Forest jest walka z ubóstwem i promowanie rozwoju poprzez „ekologiczne” miejsca pracy, które powstały dzięki tej inwestycji.

Rząd w Norwegii i Unia Europejska to dwaj najwięksi sponsorzy tego projektu. Norweski Minister Klimatu i Ochrony Środowiska Vidar Helgesen powiedział: „Sahara Forest pokazuje, że innowacyjne zastosowanie technologii może mieć pozytywny wpływ na nasz klimat, ludzi i przedsiębiorstwa”.

W Katarze właśnie zakończono działania pilotażowe dotyczące powstania podobnej inwestycji. Ponadto projekt tego rodzaju zostanie niebawem uruchomiony w Tunezji.

Previous Article

Osiemset tysięcy dachów w Wielkiej Brytanii z nowym źródłem energii

Next Article

Solarne dachówki sposobem na podniesienie jakości oświaty krajów afrykańskich?

Dodaj komentarz