Elektromobilność 250 tys. posiłków rozwieziono na elektrycznych rowerach 12 kwietnia 2021 Elektromobilność 250 tys. posiłków rozwieziono na elektrycznych rowerach 12 kwietnia 2021 Przeczytaj także Elektromobilność Elektryki w Europie przyspieszają. W listopadzie polski program NaszEauto łapie oddech Auta elektryczne stają się coraz bardziej popularne w Europie. Najnowszy raport ujawnia kraje europejskie z największą sprzedażą pojazdów elektrycznych na mieszkańca w 2025 roku. W Polsce wzrost sprzedaży jest wspomagany przez rządowy program dopłat NaszEauto, który stabilizuje zainteresowanie zakupem elektryków, choć wciąż mierzy się z wyzwaniami administracyjnymi i dużą liczbą błędnie składanych wniosków. Elektromobilność Kradzieże kabli paraliżują stacje ładowania. Rosnący problem elektromobilności w Polsce W Polsce na koniec 2025 roku działa już ponad 11 300 publicznych punktów ładowania samochodów elektrycznych, co czyni nasz kraj jednym z najszybciej rozwijających się rynków elektromobilności w Europie. Dynamiczny przyrost infrastruktury nie idzie jednak w parze z jej bezpieczeństwem – na terenie całej Polski dochodzi do fali kradzieży kabli ładowania oraz aktów wandalizmu. Straty ponoszą nie tylko operatorzy, ale także kierowcy, którzy często tygodniami są odcięci od stacji ładowania. Jak uratować ponad 100 ton żywności przed zmarnowaniem? Jest na to kilka sposobów, a jednym z nich są programy dzielenia się niezużytym jedzeniem i rozwożenia go tym, którzy na nie czekają. W Londynie ta inicjatywa spotkała się z dużym zainteresowaniem odbiorców i darczyńców. Reklama Przewieźć jedzenie elektrycznym rowerem Londyńska inicjatywa Food Connect to pomysł na to, co zrobić z niewykorzystanym jedzeniem pochodzącym ze sklepów i lokali gastronomicznych. Inicjatywa dostarcza takie pożywienie bezpośrednio do ogólnodostępnych lodówek, tzw. banków żywności. Co wyróżnia akcję Food Connect, to sposób odbioru tej żywności. W akcji uczestniczy wielu wolontariuszy, którzy przemieszczają się na nowoczesnych pojazdach e-cargo. Są to elektryczne rowery, posiadające specjalną lodówkę na przodzie. Jak podaje Food Connect, w osiem miesięcy udało się rozdystrybuować ilość jedzenia równowartą 250 tys. posiłków. Freeganizm. Nie marnujemy jedzenia, a ratujemy i jemy W akcję Food Connect jest zaangażowana organizacja Hubbub, która uruchomiła na terenie Anglii już ponad 100 lodówek wspólnotowych, do których wolontariusze zwożą jedzenie. Organizacja zebrała też 5 milionów filiżanek do kawy, które zostały poddane recyklingowi w ramach wyzwania Square Mile. Nie marnujmy a ratujmy Dzięki elektrycznym rowerom jedzenie od nadawcy do odbiorcy jest teraz przewożone ekspresowo i to z pożytkiem dla środowiska. W londyńską inicjatywę włączyło się kilka przedsiębiorstw z branży gastronomicznej oraz elektromobilności – ci, dostarczyli w ramach akcji specjalne rowery z dużym bagażnikiem na przodzie pojazdu. Las żywności, czyli ogród z pożywieniem dla wszystkich Dzięki Food Connect uratowano przed zmarnowaniem około 109 ton żywności. Często niewykorzystane jedzenie trafia prosto do kosza na śmieci, a problem ten dotyczy pojedynczych konsumentów, lokali gastronomicznych, sklepów, czy producentów żywności. Koordynatorzy projektu Food Connect dodają, że ratunek żywności przed zmarnowaniem wiąże się z też z ograniczeniem emisji o ponad 36 ton oraz dodatkowej 1,7 tony emisji z transportu dzięki zeroemisyjnym elektrycznym rowerom. Food Connect umożliwia znalezienie zatrudnienia sześciu osobom. – Food Connect umożliwiło nam dostarczanie żywności dla około 800 lokalnych rodzin tygodniowo, a także zmniejszyło presję na wolontariuszy, którzy podróżowaliby pieszo, taksówką lub samochodem. Jesteśmy bardzo zadowoleni z naszych wyników i nie możemy się doczekać, aby się rozwinąć na kolejne obszary. Szczególnie zależy nam, aby na pokładzie znalazło się więcej lokalnych sprzedawców detalicznych – powiedziała koordynator projektu Helen Innes. Dobre jedzenie nie ląduje w koszu Banki żywności to miejsca, w których gromadzi się niezjedzone pożywienie, aby przeciwdziałać jego marnowaniu i przekazać je tym, którzy chętnie się posilą. Z takich centrów żywności mogą korzystać zarówno osoby prywatne, jak i pracownicy gastronomii, czy restauratorzy, którzy chcą przekazać np. niesprzedane, czy wyprodukowane w nadmiarze jedzenie. Najczęściej pożywienie trafia do specjalnych lodówek, otwartych dla potrzebujących. Jesteś ciekaw, gdzie w Polsce znajdują się jadłodzielnie? Kliknij w link. źródło: hubbub.org.uk, ebiketips.road.cc Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.