Świat Las żywności, czyli ogród z pożywieniem dla wszystkich 09 marca 2021 Świat Las żywności, czyli ogród z pożywieniem dla wszystkich 09 marca 2021 Przeczytaj także Ochrona środowiska Co robi szara plama na Bałtyku? Wczoraj, tj. we wtorek 12 marca, niemiecka policja wodna wykryła ogromną, tajemniczą plamę na Bałtyku. Na ten moment nie wiadomo, co jest przyczyną powstania zanieczyszczenia. Śledztwo w tej sprawie trwa. Świat Woda na ścianach i spanie pod parasolem. Tak wygląda 100% wilgotności powietrza w Hong Kongu Mieszkańcy Hong Kongu we wtorek 5 marca nie mieli przyjemnej pobudki. Część z nich obudziła… kapiąca na łóżko woda. Powodem nie były jednak przeciekające dachy czy usterki w kanalizacji u sąsiada z piętra wyżej, a wyjątkowo wysoka względna wilgotność powietrza, która w pewnym momencie doszła do 100%. Las w Brown Mills nie jest zwykłym lasem, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni. Na dawnej farmie orzechów pekan powstał teren, z którego każdy głodny może zerwać garść świeżych i organicznych warzyw oraz owoców prosto z drzew i gleby. Inicjatywa odpowiada na problemy mieszkańców, którzy nie mają na co dzień dostępu do świeżego i pożywnego jedzenia. Reklama Czym jest las żywności? Las żywności, zwany także leśnym ogrodem, polega na inicjatywie sadzenia roślin i drzew analogicznych do tych, jakie występują naturalnie w danym ekosystemie. Idea opiera się na agroleśnictwie – rolnictwie, integrującym drzewa i krzewy do produkcji żywności i tworzenia zdrowego i odpornego na zmiany krajobrazu. Lasy spożywcze to projekty, angażujące każdą warstwę roślinności. Las żywności musi być organiczny, czyli w jego wzroście nie mogą uczestniczyć konserwanty, a główną rolę odgrywają procesy naturalne. Takie lasy żywności to stosunkowo młoda forma rolnictwa w USA, jednak stosowano ją w wybranych częściach świata o wiele wcześniej. Terapia, resocjalizacja i ochrona środowiska. Więźniowie sadzą własny las Las jedzenia w Brown Mills Spożywczy las w Brown Mills w Atlancie (stan Georgia) to pierwszy taki oddany przez miasto teren, który pełni funkcję ogólnodostępnego źródła żywności roślinnej. Dotychczasową farmę orzechów pekan przekształcono w ogólnodostępny obszar, z którego można bezpośrednio spożyć plony ziemi. Publiczna formuła sprzyja edukacji (organizowane są szkolenia i warsztaty rolnicze) oraz komunikacji (miejsce zabaw dla dzieci, przestrzeń do odpoczynku i rekreacji) między ludźmi, którzy korzystają z dobrodziejstw natury – a jest w czym wybierać. Las w Brown Mills oferuje gościom ponad 2500 gatunków roślin jadalnych i leczniczych. źródło: conservationfund.org Rozwiązanie problemu żywnościowego Atlanta zmaga się z problemami żywnościowymi z uwagi na pustynny klimat. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) co najmniej 125 tysięcy osób żyje na obszarach o ograniczonej dostępności pożywienia (brak żyznej gleby i sklepów spożywczych ze świeżym jedzeniem). Las jedzenia jest rozwiązaniem problemu głodu i niedożywienia. Takich obszarów z jedzeniem dla każdego jest w USA coraz więcej, a w inicjatywy angażują się zarówno prywatne, jak i publiczne podmioty. źródło: conservationfund.org W stworzeniu największego jak dotąd w kraju lasu z bezpłatną żywnością uczestniczyła organizacja non-profit The Conservation Fund, miasto Atlanta, US Forest Service i wielu innych partnerów akcji. źródło: Good News Network, Conservation Fund Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.