Poradniki 5 sposobów na… oszczędzanie energii 25 września 2020 Poradniki 5 sposobów na… oszczędzanie energii 25 września 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Zero waste to nie tylko generowanie jak najmniejszej ilości odpadów, ale także dbanie o wszystkie dostępne zasoby i rozsądne nimi gospodarowanie. Jednym z takich zasobów jest energia elektryczna, którą wykorzystujemy niemal cały czas – pracując na komputerze, czytając przy zapalonym świetle, używając suszarki… Najprostszym sposobem na ograniczenie zużycia jest oczywiście odłączanie urządzeń od prądu, gdy ich nie używamy. Poznajcie też inne wskazówki, które pomogą Wam zmniejszyć nie tylko zużycie energii, ale i rachunki! Reklama Spis treści ToggleDrzwi lodówki zawsze zamknięteUtrzymuj odpowiednią temperaturęGorące jedzenie zostaw na blacieZmywarka zawsze pełnaGotowanie ma znaczenie Drzwi lodówki zawsze zamknięte Ta rada może wydawać się oczywista, ale pomyśl – jak często otwierasz lodówkę, a następnie zastanawiasz się, co zjesz? Warto pomyśleć, jakie produkty spożywcze będą nam potrzebne przed otwarciem lodówki. Dzięki temu z jej wnętrza nie wydostanie się duża ilość chłodnego powietrza i urządzenie nie będzie musiało zużywać energii, aby przywrócić poprzednią temperaturę. 5 sposobów na bycie zero waste w… kuchni Problem dostrzegła firma LG, która stworzyła lodówkę z oknem specjalnie po to, aby zobaczyć jej wnętrze bez otwierania drzwi. Wystarczy zapukać dwukrotnie w szybkę, a światło w lodówce włącza się, dzięki czemu możemy zobaczyć jedzenie w środku. Utrzymuj odpowiednią temperaturę Czy wiesz, że w lodówce może być za zimno? Zbyt niska temperatura niszczy żywność, zamrażając ją lub zmieniając jej konsystencję i smak. Nie wspominając o tym, że niepotrzebnie generuje dużo większe zużycie energii, co skutkuje wyższym rachunkiem za prąd. Odpowiednia temperatura lodówki to 3-5°C, natomiast zamrażarki -15. Gorące jedzenie zostaw na blacie Jeżeli przygotowałeś gorący posiłek, ale zamierzasz zjeść go później, pamiętaj żeby nie wkładać go od razu do lodówki. Pozostaw jedzenie na kilkanaście minut na blacie, aby ostygło. Pamiętaj, że gorące posiłki podnoszą temperaturę we wnętrzu lodówki. Tym samym urządzenie musi więcej pracować, aby schłodzić powietrze. Zmywarka zawsze pełna Jeżeli używasz zmywarki do mycia brudnych naczyń, uruchamiaj ją tylko wtedy, gdy urządzenie jest wypełnione po brzegi naczyniami. W ten sposób jak najlepiej wykorzystasz wodę i energię. Aby zmywanie było wyjątkowo wydajne i skuteczne, ułóż duże miski i naczynia żaroodporne po bokach w kierunku tylnej części zmywarki, natomiast talerze skieruj wnętrzami w kierunku środka. Takie ułożenie umożliwi swobodny przepływ wody i detergentu przez maszynę. fot. goingzerowaste.com Gotowanie ma znaczenie Kiedy kroimy warzywa lub mięso na drobne kawałki, gotowanie zajmuje mniej czasu. Dzięki temu oszczędzamy również energię oraz pieniądze. Korzystajmy z przykrywek – zmniejszymy wtedy zużycie energii o ok. 30%. I koniecznie wyłączajmy kuchenkę elektryczną kilka minut przed zakończeniem gotowania. Dzięki temu wykorzystamy już dostarczoną energię cieplną w postaci tzw. ciepła resztkowego. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.