Wiadomości OZE Dlaczego warto dbać o owady zapylające? 16 sierpnia 2018 Wiadomości OZE Dlaczego warto dbać o owady zapylające? 16 sierpnia 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Efektem zapylania przez pszczoły oraz inne owady są zwiększone plony. Zapylone nasiona dają duże, dobrej jakości owoce o wysokiej zawartości witamin oraz o zwiększonej trwałości. Stosowanie szkodliwych środków ochrony roślin, zanieczyszczenie środowiska oraz niszczenie zadrzewień, czy nieużytków sprawia, że owady te giną. Reklama Konsekwencje wymierania zapylaczy Blisko 80% naszych rodzimych upraw należy do roślin owadopylnych. By owoce dobrze się zawiązały, konieczne jest kilka wizyt latających zapylaczy. Na przykład owoc maliny wymaga około 6 wizyt na 1 kwiecie, truskawka od 15-20 odwiedzin. Pojawianie się niedostatecznie wykształconych, małych owoców jest najczęściej skutkiem niewystarczającego zapylenia kwiatów. Zbyt mała ilość zapylaczy wiąże się więc z ogromnymi stratami gospodarczymi, które mogą być liczone w miliardach złotych. Poważniejszym problemem jest fakt, że bez zapylania mogą całkowicie zniknąć niektóre gatunki roślin, które stanowią źródło pokarmu zwierząt i ludzi. Jest więc obawa, że wraz ze zniknięciem pszczół, znikną też inne organizmy. Lecznicze produkty pszczół Oprócz zapewnienia ciągłości upraw pszczoły wytwarzają substancje o właściwościach wysoce prozdrowotnych. Najpopularniejszym produktem tych małych stworzeń jest miód. Ma on wiele wartości odżywczych i leczniczych, które cenione są już od wieków. Z kolei propolis, chętnie wykorzystywany jest w leczeniu przeziębienia i chorób układu pokarmowego. Pszczeli kit przyspiesza regenerację tkanek, a jad stosowany jest w leczeniu reumatyzmu. Inne produkty, jak pierzga czy pyłek, wspomagają odporność, działają przeciwzapalnie i detoksykacyjnie. *** Wymieranie owadów zapylających jest zjawiskiem globalnym i zagraża całej cywilizacji. Działania, które pomogą w ochronie tych gatunków, mogą nas uchronić przed ogromną klęską ekologiczną i gospodarczą. Ten artykuł pochodzi z serii „Wielki Dzień Pszczół”. Chcesz dowiedzieć się więcej? Kliknij tutaj! Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.