Wiadomości OZE Unia ujednolici badanie poziomów marnowania żywności 30 maja 2019 Wiadomości OZE Unia ujednolici badanie poziomów marnowania żywności 30 maja 2019 Przeczytaj także Polska Konin chce budowy elektrowni atomowej. Prezydent miasta apeluje o decyzję rządu W Koninie miała powstać druga elektrownia jądrowa. Czy nowy rząd zamrozi projekt? Przeciwko takiej decyzji protestują władze miasta. “Jestem zdeterminowany, ta elektrownia nam się należy” – mówi Piotr Korytkowski, prezydent Konina. Energetyka Czy osłony energetyczne będą przedłużone w 2025 roku? Ministra klimatu i środowiska Paulina Henning-Kloska zapowiedziała przedłużenie wsparcia dla odbiorców energii elektrycznej. Co ważne, dopiero po przyjęciu budżetu państwa będzie można powiedzieć, jaką formę będzie mieć to wsparcie. Unia Europejska wprowadza akt delegowany, który ma uregulować metodologię badania marnotrawienia żywności. Państwa członkowskie ramy monitorowania mają wprowadzić w 2020 roku, by dwa lata później móc opracować raporty stworzone w oparciu o nie. Szacuje się, że każdego roku marnuje się około 20% żywności produkowanej w UE. Reklama Wprowadzenie unijnych ram sprawozdawczości ma za zadanie ujednolicić tworzenie raportów na temat poziomów marnotrawienia żywności w poszczególnych krajach. Jest to niezbędne do zdiagnozowania rzeczywistej i dającej możliwość porównania skali problemu. Akt delegowany ustanowi wspólną dla krajów członkowskich metodologię pomiaru marnotrawienia żywności. Dzięki niemu państwa będą mogły określać wielkość problemu na każdym etapie łańcucha produkcji żywności i łańcucha dostaw. Docelowo akt ma ujednolicić monitorowanie poziomów marnotrawienia żywności w całej Unii Europejskiej. Określa on, co należy uznać za marnotrawienie żywności i jak to mierzyć. Dowolność pozostawiana jest natomiast w kwestii sposobu gromadzenia danych. Przypomnijmy, w maju 2018 r. w Unii Europejskiej zostały przyjęte nowe przepisy dotyczące odpadów. W ich myśl na państwach członkowskich spoczywa obowiązek wdrożenia krajowych programów zapobiegania powstawaniu odpadów żywnościowych. Co szczególnie ważne, obowiązkowe jest także ograniczanie marnotrawienia żywności na każdym etapie łańcucha dostaw, a także monitorowanie i zgłaszanie poziomów marnotrawienia żywności. foto: flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.