Wiadomości OZE Ekstremalne zjawiska pogodowe zmorą rolników w skali globalnej 07 czerwca 2019 Wiadomości OZE Ekstremalne zjawiska pogodowe zmorą rolników w skali globalnej 07 czerwca 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Naukowcy z Australii, Niemiec i Stanów Zjednoczonych zbadali, jaki wpływ na globalne rolnictwo mają ekstremalne warunki pogodowe. Pod lupę wzięli uprawę kukurydzy, soi, ryżu i pszenicy. Okazało się, że ulewy, susze i upały odpowiadają za 18-43% wahań w wielkości uzyskiwanych plonów. Reklama Międzynarodowy zespół naukowców analizował uprawy najważniejszych roślin dla człowieka – kukurydzy, soi, ryżu i pszenicy. W badaniach wykorzystano zbiór danych o rolnictwie z lat 1961–2008. Ponadto uwzględniono dane o zmienności klimatu uzyskane przez instytut Climate Research Unit Uniwersytetu Anglii Wschodniej. Jakie wnioski wysnuli badacze? Zmiany klimatu niekorzystne dla rolników Naukowcy obliczyli, że ulewy, susze i upały odpowiadają za 18-43% wahań w wielkości plonowania w wybranych, przeanalizowanych uprawach. Ponadto odnotowali, że duży wpływ na plon mają także zmiany klimatyczne (20-49% wahań). Zmieniający się klimat stanowi największe zagrożenie w Afryce. Pomimo mniejszych areałów uprawy właśnie w tym regionie klimat może zadecydować o wystąpieniu klęsk głodu. – Podczas gdy udział Afryki w globalnej produkcji kukurydzy jest niewielki, największa część tej produkcji trafia do spożycia przez ludzi – w porównaniu do zaledwie 3% w Ameryce Północnej, co sprawia, że jest ona kluczowa dla bezpieczeństwa żywnościowego w regionie – stwierdziła dr Elisabeth Vogel z Uniwersytetu w Melbourne. Pełne wyniki badań opublikowano w “Environmental Research Letters”. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.