Wiadomości OZE Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w swoich restauracjach 22 października 2019 Wiadomości OZE Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w swoich restauracjach 22 października 2019 Przeczytaj także Polska Polska przyciąga gości z całego świata – kto i gdzie spędza wakacje? W 2025 roku Polska staje się miejscem spotkań kultur z całego świata. Od turystów z Bliskiego Wschodu, którzy latem wybierają Tatry zamiast pustynnych upałów, po Skandynawów i Niemców spędzających wakacje nad Bałtykiem – widać wyraźnie, że zmiany klimatu i globalne trendy turystyczne kierują wzrok w stronę naszego kraju. Co przyciąga gości i jak przekłada się to na lokalne gospodarki? Polska Od HoReCa po Czyste Powietrze – polityka krzywdzi uczciwych W Polsce utrwala się niebezpieczny schemat: kolejne programy wsparcia, które miały pomóc przedsiębiorcom i gospodarstwom domowym, stają się narzędziem politycznych przepychanek. Zamiast rzetelnej oceny efektów i naprawy rzeczywistych błędów, w debacie publicznej dominuje uproszczony przekaz sugerujący powszechne nadużycia. W efekcie uczciwi beneficjenci i wykonawcy są wrzucani do jednego worka z nielicznymi, którzy rzeczywiście nadużyli środków. Straty są nie tylko wizerunkowe, ale i gospodarcze. Szwedzka sieć restauracji poinformowała, że wprowadza papierowe słomki we wszystkich swoich restauracjach. W przyszłości również plastikowe mieszadełka mają zostać zastąpione drewnianymi. Reklama MAX to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Obecnie posiada ponad 140 restauracji na terenie Szwecji, Norwegii, Danii i Egiptu. W Polsce do tej pory otwarto cztery. Max Premium Burgers, jako pierwsza tego typu sieć na świecie oznaczyła produkty w menu wartością śladu węglowego. Cel to jak minimalizowanie wpływu na środowisko. Wprowadzane obecnie przez firmę papierowe słomki są w 100% zdatne do recyclingu. Ponadto, po wyczerpaniu zasobów plastikowych mieszadełek, sukcesywnie będą je zastępować drewniane, również w pełni zdatne do ponownego przetwarzania. – Troska o środowiska od początku istnienia naszej marki była elementem napędzającym nasz biznes. Wierzymy, że ponieważ jesteśmy częścią problemu, jakim jest emisja gazów cieplarnianych, naszym obowiązkiem jest również być częścią rozwiązania. Dlatego wprowadzenie papierowych słomek i drewnianych mieszadełek było naturalnym krokiem. Jest to kolejny element ułatwiający naszym gościom dokonywanie świadomych wyborów na rzecz klimatu” – komentuje Richard Bergfors, CEO MAX Premium Burgers. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.