Wiadomości OZE Wegańskie hot-dogi w „Żabce” 06 listopada 2019 Wiadomości OZE Wegańskie hot-dogi w „Żabce” 06 listopada 2019 Przeczytaj także Polska Polska przyciąga gości z całego świata – kto i gdzie spędza wakacje? W 2025 roku Polska staje się miejscem spotkań kultur z całego świata. Od turystów z Bliskiego Wschodu, którzy latem wybierają Tatry zamiast pustynnych upałów, po Skandynawów i Niemców spędzających wakacje nad Bałtykiem – widać wyraźnie, że zmiany klimatu i globalne trendy turystyczne kierują wzrok w stronę naszego kraju. Co przyciąga gości i jak przekłada się to na lokalne gospodarki? Polska Od HoReCa po Czyste Powietrze – polityka krzywdzi uczciwych W Polsce utrwala się niebezpieczny schemat: kolejne programy wsparcia, które miały pomóc przedsiębiorcom i gospodarstwom domowym, stają się narzędziem politycznych przepychanek. Zamiast rzetelnej oceny efektów i naprawy rzeczywistych błędów, w debacie publicznej dominuje uproszczony przekaz sugerujący powszechne nadużycia. W efekcie uczciwi beneficjenci i wykonawcy są wrzucani do jednego worka z nielicznymi, którzy rzeczywiście nadużyli środków. Straty są nie tylko wizerunkowe, ale i gospodarcze. Popularna sieć sklepów spożywczych Żabka, już w 2020 roku ma wprowadzić w oferowany przez siebie asortyment przekąsek „na ciepło” bezmięsne hot-dogi. W ofercie sosów pojawi się także wegański majonez. Reklama Coraz więcej sieci handlowych wprowadza w swoje oferty marki, które oferują alternatywne dla steków czy burgerów produkty. Wpływa na to coraz powszechniejsza zmiana w żywieniowych przyzwyczajeniach Polaków – już ok. milion osób w naszym kraju nie je mięsa, a 43% społeczeństwa deklaruje, że w najbliższym czasie ograniczy jego spożycie. Zmiany w swoim menu zapowiedziała także Żabka, czyli sieć sklepów spożywczych, która w Polsce liczy blisko 6 tys. sklepów. Jerzy Roguski, dyrektor handlowy Żabka Polska, w rozmowie z Rzeczpospolitą zapowiedział, że już w przyszłym roku do szerokiej gamy hot-dogów dołączą także parówki wege – Pracujemy obecnie nad produktem, który ma zastąpić mięso w hot dogu, tak by mógł stać się równie smacznym wyborem dla wegetarian. Chcemy stworzyć bardzo dobre rozwiązanie bezmięsne, które zapoczątkuje zupełnie nową kategorię dań w naszej ofercie – powiedział Roguski. W wegańskiej ofercie mają pojawić się także sosy stworzone wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Firma Fanex, która produkuje sosy używane m.in. w Żabce ogłosiła, że w swoim asortymencie posiada już 17 wegańskich dipów. Pośród roślinnych sosów, w ofercie Żabki, pojawi się prawdopodobnie wege-majonez. – Produkty są obecnie w fazie testowej, planujemy wprowadzić je do sprzedaży w przyszłym roku. Nieustannie pracujemy nad rozwojem naszej oferty produktów dla wegetarian w innych kategoriach – skomentował Roguski. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.