Poradniki 8 sposobów na przedłużenie świeżości owoców i warzyw. Nie wyrzucaj, jedz! 19 marca 2020 Poradniki 8 sposobów na przedłużenie świeżości owoców i warzyw. Nie wyrzucaj, jedz! 19 marca 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Aktywiści na rzecz ochrony środowiska walczą z centrami danych Aktywistka ekologiczna Julie Bolthouse wskazuje, że Północna Wirginia posiada najwięcej centrów danych na świecie. Jej zdaniem, nie jest to korzystne dla klimatu. Dlaczego? Polska Zielone miliardy przepadły – NIK ujawnia szokujące fakty Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport, z którego wynika, że ponad 70 mld złotych ze sprzedaży ETS-ów… rozpłynęło się w ogólnym budżecie państwa. Kontrola wykazała nieprawidłowości w systemie raportowania do KE, procedowaniu wniosków w ramach programu “Mój Prąd” i brak kontroli wewnętrznych w Ministerstwie Klimatu i Środowiska. W czasie pandemii powinniśmy unikać kontaktu fizycznego z innymi osobami oraz jak najrzadziej wychodzić. Najlepiej więc przygotować zapas żywności na kilka dni. Jest kilka dobrych sposobów, by nasze warzywa i owoce dłużej zachowały świeżość. Reklama Warto znać rozmaite kuchenne sztuczki, które pozwolą nam w czasie pandemii i domowej kwarantanny dłużej cieszyć się świeżością warzyw i owoców. Nie marnujmy żywności i starajmy się mądrze planować posiłki. Oto 8 dobrych sposobów, by nasz bukiet warzyw nie zmarnował się w lodówce, a owoce były świeże i soczyste przez wiele dni. Uwaga! Większość owoców i warzyw powinna być trzymana w lodówce. O wyjątkach informujemy poniżej. Nie myj owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki. Najlepiej zrobić to tuż przed ich zjedzeniem. W ten sposób chronimy je przed przedwczesnym spleśnieniem. Widok smutnej sałaty w lodówce… Kto tego nie zna? A wystarczy pod zioła, sałaty, brzoskwinie czy truskawki włożyć kawałek papierowego ręcznika, który wchłonie wilgoć. W ten sposób przedłużymy świeżość soczystych owoców. Nie wszystkie warzywa i owoce lubią chłód. Do lodówki nie wkładamy ogórków, papryki, pomidorów i bakłażanów. Banany również przechowujemy poza lodówką. Końcówki bananów możemy owinąć folią, by zatrzymać wydzielanie się etylenu. Wtedy dłużej zachowają świeżość. Są warzywa, które lubią wilgoć, a chłód lodówki może im nie wystarczyć. Warto wtedy zanurzyć je w wodzie. Wilgoć lubi kalafior, szparagi czy brokuł. Awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej, ale warto najpierw owinąć je papierem, a potem włożyć w folię. Gdy już nieco dojrzeje, wkładamy je do lodówki.Pomidory układamy szypułkami do góry w zacienionym i przewiewnym miejscu. Ziemniaki, cebula i czosnek dłużej zachowają świeżość, jeśli włożymy je do papierowych toreb. Warto zrobić w papierze kilka dziurek, by zapewnić przepływ powietrza. Pamiętajmy, że rozsądne planowanie dań w czasach pandemii przełoży się na niemarnowanie produktów spożywczych, zachowanie zdrowia i stabilnej wagi. źródło: haps.pl fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.