Eko styl życia Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki 24 lutego 2023 Eko styl życia Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki 24 lutego 2023 Przeczytaj także Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Ekologia Zwierzęta jako sprzymierzeńcy w walce z odpadami. Jak zmieniają nasze nawyki? Coraz więcej miast szuka nowych sposobów na ograniczenie odpadów w przestrzeni publicznej. Obok klasycznych rozwiązań pojawia się kierunek, który jeszcze kilka lat temu brzmiał jak futurystyczna ciekawostka: wykorzystanie inteligencji dzikich zwierząt. Pilotaże ze Szwecji, Francji i Holandii pokazują, że ptaki i psy potrafią uczyć się nowych zachowań i realnie zmniejszać zanieczyszczenie, zwłaszcza tam, gdzie tradycyjne metody zawodzą. Dziś o takich projektach mówi się nie tylko jako o ciekawostkach, lecz jako o realnych rozwiązaniach, które wymagają rzetelnej oceny. Sonia Jaśkiewicz jest twórczynią start-upu Waste Lab. W swojej pracy poszukuje nowych zastosowań odpadów przemysłowych oraz opracowuje przyjazne środowisku procesy produkcyjne. Jednym z jej ostatnich pomysłów było wykorzystanie liści buraka cukrowego do produkcji naczyń. Reklama Niepotrzebne odpady i potrzebne akcesoria Liście buraka cukrowego to największy odpad w polskim rolnictwie. Sonia Jaśkiewicz w imię promocji racjonalnej gospodarki odpadami postanowiła znaleźć rozwiązanie dla tego problemu. Udało jej się opracować formułę wytwarzania biomateriałów z produktów ubocznych wytwarzanych podczas przetwarzania buraków cukrowych – liści i pulpy buraczanej. Sonia Jaśkiewicz, fot. waste_lab / Instagram Gama różnorodnych produktów Misją projektantki jest udowadnianie, że z liści buraków można stworzyć szeroką gamę produktów. Ze względu na brak substancji toksycznych w składzie, z pulpy buraczanej można wyprodukować doniczki, naczynia, a także pojemniki na żywność. Sonia Jaśkiewicz podkreśla, że ta substancja cechuje się wysoką trwałością. Ma nadzieję, że w przyszłości surowiec będzie w stanie zastąpić wykorzystywane w meblach płyty pilśniowe MDF, zawierające szkodliwy dla zdrowia formaldehyd. Surowiec z liści buraczanych, fot. waste_lab / Instagram – Zastanawiałam się nad tym, jak nadać nowe życie odpadom organicznym, które każdego dnia produkujemy w fabrykach, ale też we własnych domach. Dowiedziałam się, że największymi resztkami w polskim rolnictwie są liście buraka cukrowego i że w czasie procesu wysładzania cukru powstaje kilka produktów ubocznych. Jednym z nich jest wysłodek buraczany. To surowiec, który jest cennym rodzajem biomasy ze względu na dużą zawartość celulozy, hemicelulozy, ligniny i białka – komentuje Jaśkiewicz. Nie tylko liście buraka W związku z rosnącym zanieczyszczeniem środowiska, przedsiębiorstwa szukają ekologicznych alternatyw dla tworzyw sztucznych. Coraz częściej projektanci odkrywają potencjał w produktach ubocznych produkcji żywności. Niedawno pisaliśmy o polskiej firmie Biotrem, która wytwarza naczynia jednorazowego użytku z otrąb, a także o produkującej beton z muszli pracowni NewTab-22. Beton z muszli – ekologiczny, bezpieczny i wytrzymały Źródło: whitemad.pl Fot. główna: web.swps.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.