Eko styl życia Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki11 września 2020 Eko styl życia Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki11 września 2020Przeczytaj także Ekologia Warszawa wprowadzi strefę czystego transportu – ruszają konsultacje społeczne Warszawa zamierza w przyszłym roku utworzyć strefę czystego transportu, która ograniczy wjazd do miasta najbardziej zanieczyszczającym powietrze pojazdom. Od 25 stycznia 2023 roku mieszkańcy mogą zapoznać się ze wstępnym projektem strefy. Eko styl życia Wołowina? Nie, dziękuję – ma za duży wpływ na klimat. Czy czeka nas rewolucja w żywności? Informacja o wpływie danego produktu spożywczego na klimat wpływa na zmianę decyzji konsumenckich i przekonuje do wyboru bardziej zrównoważonej żywności…. Sonia Jaśkiewicz jest twórczynią start-upu Waste Lab. W swojej pracy poszukuje nowych zastosowań materiałów, zwłaszcza odpadów przemysłowych, oraz opracowuje procesy produkcyjne przyjazne naturze. Ostatnio wymyśliła, jak wykorzystać liście buraków i stworzyła z nich… naczynia. Niepotrzebne odpady i potrzebne akcesoriaLiście buraka cukrowego to największy odpad w polskim rolnictwie. Propagująca racjonalną gospodarkę odpadami Sonia Jaśkiewicz postanowiła znaleźć rozwiązanie. Opracowała formułę wytwarzania biomateriałów z produktów ubocznych wytwarzanych podczas przetwarzania buraków cukrowych – liści i pulpy buraczanej.Sonia Jaśkiewicz, fot. waste_lab / InstagramGama różnorodnych produktówProjektantka udowadnia, że z liści buraków można stworzyć szeroką gamę różnorodnych produktów. Ze względu na brak substancji toksycznych w składzie, z pulpy buraczanej można wyprodukować doniczki, naczynia, a także pojemniki na żywność. Sonia Jaśkiewicz podkreśla, że substancja cechuje się wysoką trwałością. Ma nadzieję, że w przyszłości surowiec będzie w stanie zastąpić wykorzystywane w meblach płyty pilśniowe MDF, zawierające szkodliwy dla zdrowia formaldehyd. Surowiec z liści buraczanych, fot. waste_lab / Instagram– Zastanawiałam się nad tym, jak nadać nowe życie odpadom organicznym, które każdego dnia produkujemy w fabrykach, ale też we własnych domach. Dowiedziałam się, że największymi resztkami w polskim rolnictwie są liście buraka cukrowego i że w czasie procesu wysładzania cukru powstaje kilka produktów ubocznych. Jednym z nich jest wysłodek buraczany. To surowiec, który jest cennym rodzajem biomasy ze względu na dużą zawartość celulozy, hemicelulozy, ligniny i białka – komentuje Jaśkiewicz.Nie tylko liście burakaW związku z rosnącym zanieczyszczeniem środowiska, przedsiębiorstwa szukają ekologicznych alternatyw dla tworzyw sztucznych. Coraz częściej projektanci odkrywają potencjał w produktach ubocznych produkcji żywności. Niedawno pisaliśmy o polskiej firmie Biotrem, która wytwarza naczynia jednorazowego użytku z otrąb, a także o produkującej beton z muszli pracowni NewTab-22. Beton z muszli – ekologiczny, bezpieczny i wytrzymałyŹródło: whitemad.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.