Wiadomości OZE Biodegradowalne sztućce wykonane z pestek awokado 21 lutego 2019 Wiadomości OZE Biodegradowalne sztućce wykonane z pestek awokado 21 lutego 2019 Przeczytaj także Ekologia Gdzie pływa najwięcej śmieci? Oto najbardziej zanieczyszczone wody świata Eksperci z Międzynarodowego Instytutu Stosowanej Analizy Systemów (IIASA) postanowili sprawdzić, które lądowe zbiorniki i cieki wodne są najbardziej zanieczyszczone odpadami pochodzenia ludzkiego. Wyniki badania nie tylko wskazały obszary z największym poziomem śmieci w wodzie, ale także ujawniły problemy w dotychczas stosowanych rozwiązaniach. OZE Przymusowe wyłączenia instalacji OZE – jak szkodzą transformacji energetycznej? [RAPORT] Dramatyczne nasilanie zjawiska wyłączeń instalacji fotowoltaicznych może stanowić zagrożenie zarówno dla bezpieczeństwa energetycznego Polski, jak i stabilności inwestycji w OZE. Jak zauważa w swoim najnowszym raporcie Polskie Stowarzyszenie Fotowoltaiki, zjawisko to dotyczy nie tylko nowych, ale również działających już inwestycji. Rośnie świadomość, jak ogromny wpływ na środowisko naturalne mają nasze działania. Jednym z największych problemów dla przyrody jest produkcja ogromnych ilości plastiku, który trafia do śmieci – od plastikowych worków poprze jednorazowe plastiki, takie jak słomki, kubki, sztućce itp. Reklama Istnieje wiele sposobów na zmniejszenie ilości wykorzystywanych przez nas w życiu codziennym jednorazowych plastików, ale to nie zawsze wystarcza. Konieczne jest wprowadzenie takich zmian w gospodarce, by pracowała ona w obiegu zamkniętym i wykorzystywała możliwie dużo recyklingowanych czy biodegradowalnych surowców zamiast np. tworzyw sztucznych, które zanieczyszczają planetę. Krokiem w tę stronę są nowe, jednorazowe sztućce opracowane przez firmę BioFase z Meksyku. Stworzone przez nich tworzywo, z którego produkują słomki i sztućce, rozkłada się w czasie około 240 dni. Produkty te przechowywać można przez około rok w przewiewnym i suchym miejscu. Po tym czasie rozpoczyna się proces biodegradacji, po którym z sztućców nie zostaje żaden ślad. Meksyk pokrywa około 50% światowego zapotrzebowania na awokado. Dlatego też pestki tego owocu stały się naturalnym wyborem w poszukiwaniu surowca na biodegradowalne materiały. Jest ich tak dużo, że łatwo i niedrogo można je pozyskać od przetwórców awokado. Firma produkuje dwa rodzaje tworzywa. Jedno jest biodegradowalne, a inne kompostowalne. Pierwszy rodzaj materiałów rozkłada się po jakimś czasie sam, natomiast drugi musi być wyrzucony do specjalnych śmietników, co zapewni, że trafią one do kompostownika, aby mogły się rozłożyć w 100%. Niezależnie od wybranego rodzaju, produkty BioFase rozkładają się w pełni, bez pozostawiania po sobie szkodliwych odpadów itp. Produkty BioFase są nie tylko ekologiczne, ale także tanie. Dzięki temu, że sztućce są biodegradowalne, eliminują z obiegu plastik, który normalnie trafiłby na wysypiska śmieci, gdzie byłby spalony albo składowany i trafiłby do gleby i wód, zanieczyszczając je. Firmie opracowanie metody na tworzenie sztućców z pestek awokado zajęło około półtora roku. Największym problemem, jak mówią producenci ekologicznej zastawy, było stworzenie procesu kształtowania sztućców w pożądany kształt. źródło: artfido.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.