Bivouac – superlekkie, kompaktowe schronienie górskie

Bivouac to kompaktowe schronienie wysokogórskie zbudowane z prefabrykowanych elementów. Zaprojektowane zostało przez Roberto Diniego i Stefano Girodo, a zamontowano je w trudnodostępnej grani Morion w Valpelline na wysokości 3290 metrów nad poziomem morza.

To niewielkie schronienie to pomysł grupy lokalnych przewodników alpejskich – Espri Sarvadzo. Celem budowy było przyciągnięcie większej liczby wspinaczy i turystów do Valpellibe, które jako dosyć odległa i niedostępna lokalizacja często znajduje się poza głównymi szlakami.

Schronienie jest poświęcone pamięci Luca Pasqualettie, który zginął w tym regionie gór. W pracach nad Bivoauciem brali udział między innymi jego rodzice.

Trudna lokalizacja i ekstremalny klimat (temperatury spadające do -20°C i wiatr o prędkości sięgającej nawet 200 km/h) sprawiły, że budynek musiał być wykonany z wytrzymałych materiałów. Sprawę komplikowała nawet sama lokalizacja, niedostępna dla sprzętu budowlanego. Bivouac musiał być na tyle lekki, by dało się go przetransportować na miejsce śmigłowcem oraz odporny na działanie wiatru i śniegu.

Aby umożliwić realizację projektu, projektanci zdecydowali się na wykorzystanie prefabrykowanych struktur. Wszystkie komponenty budynku, wybrane pod kątem odporności i wytrzymałości, ale także ekologii i recyklingu, zmontowano u podnóży góry.

Schronienie ma prosty kształt na planie prostokąta, Wyposażony jest w dwuspadzisty dach. Wybudowano go z drewna i stali. Budynek dzieli się na cztery części, co znacznie upraszcza jego transport.

Budynek stworzono w sposób zrównoważony. Ma minimalny wpływ na swoje otoczenie. Posadowiono go na tymczasowych fundamentach, które przytwierdzono do skały. Dzięki temu można go bez problemu zdemontować, nie zostawiając śladów.

Wnętrze jest bardzo minimalistyczne i kompaktowe. Posiada ogromne okno od wschodniej strony, które pozwala na podziwianie panoramy gór, a także doskonale oświetla i ogrzewa wnętrze promieniami słonecznymi. Dodatkowe doświetlenie wnętrza możliwe jest dzięki instalacji niewielkiego systemu fotowoltaicznego.

Jeśli chodzi o umeblowanie, to w środku znajdziemy stół z ośmioma krzesłami i skrzynię do przechowywania rzeczy, która służyć może również jako dodatkowe krzesła.

Składany blat pozwala na przygotowywanie posiłków i kryje w sobie różne skrytki na wyposażenie i jedzenie. Z tyłu budynku znajdziemy przestrzeń do spania, gdzie znajdują się dwie drewniane platformy z materacami i kocami.

Źródło: Archdaily

Zdjęcia: Roberto Dini, Stefano Girodo, Adele Muscolino and Grzegorz Grodzicki z Bivacco Morion

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej: