Eko styl życia Codziennie na świecie marnuje się miliard posiłków. Niepokojące dane ONZ-u 02 kwietnia 2024 Eko styl życia Codziennie na świecie marnuje się miliard posiłków. Niepokojące dane ONZ-u 02 kwietnia 2024 Przeczytaj także Eko styl życia Roślina uprawiana przy świecach. Rośnie tak szybko, że można ją… usłyszeć Na północy Anglii hodowcy od wielu pokoleń wchodzą do pozbawionych okien szop, oświetlanych tylko blaskiem świec. Spędzają w tych miejscach długie godziny, zbierając najcenniejszy plon tej ziemi – rabarbar. Wyjątkowy sposób uprawy tej rośliny praktykowany jest do dzisiaj, a brak światła słonecznego zmusza ją do wzrostu tak szybkiego, że można go… usłyszeć. Eko styl życia Wesele zero waste, czyli jak się pobrać i nie zaszkodzić planecie Ślub to wyjątkowy moment, który chcemy zapamiętać na całe życie. Po uroczystości zwykle przychodzi pora na huczną imprezę. Wesele nie jest tanim przedsięwzięciem, ale oprócz kosztów finansowych może nieść za sobą również koszty środowiskowe. Co zrobić, aby ten wyjątkowy dzień zorganizować w sposób jak najbardziej ekologiczny? Organizacja Narodów Zjednoczonych opublikowała najnowszą edycję Food Waste Index Report. Dokument gromadzi dane o marnowaniu jedzenie z większości krajów świata. Informacje podane przez ONZ są wyjątkowo alarmujące – na świecie marnuje się dziennie nawet miliard posiłków. Tymczasem 783 miliony osób na naszej planecie cierpi z powodu głodu. Reklama Nowy raport ONZ-u przeraża. Ile jedzenia marnujemy dziennie? Ostatni Food Waste Index Report ukazał się w roku 2021. Od tamtego czasu ONZ usprawniła metodologię zbierania danych, co pozwoliło na przygotowanie kolejnego raportu. Dane zebrane przez Organizację Narodów Zjednoczonych są bardzo niepokojące i rzucają więcej światła na to, ile jedzenia marnujemy każdego dnia jako ludzkość. Warto przyjrzeć się temu problemowi szczególnie teraz, w okresie poświątecznym, kiedy tony niezjedzonego przy Wielkanocnym stole jedzenia trafiają na śmietnik. Według raportu w 2022 roku cała ludzkość wygenerowała aż 1,05 miliarda ton odpadów spożywczych (ang. food waste), co przekłada się na 132 kilogramy na jednego człowieka. Raport wyróżnia trzy źródła odpadów: gospodarstwa domowe, sprzedaż detaliczną (supermarkety, sklepy spożywcze) i usługi żywieniowe (restauracje, bary). Największa ilość odpadów pochodziła z tej pierwszej kategorii – nasze domy wygenerowały aż 60% całego zmarnowanego jedzenia. Marnowanie jedzenia to problem nie tylko krajów bogatych Z danych wynika, że marnowanie jedzenie jest problemem nie tylko “pierwszego świata”. Niezależnie od regionu zarówno kraje bogatsze, rozwijające się, jak i biedniejsze produkują mniej więcej tyle samo odpadów spożywczych – różnice między nimi nie są większe niż 7 kg na mieszkańca. W raporcie zauważymy jednak inną zależność – więcej jedzenia marnuje się w krajach, w których średnia temperatura powietrza jest wyższa. Wielkanoc 2024: marnujemy nawet 3 razy więcej żywności W dokumencie czytamy, że może to wynikać z wielu aspektów. Warto podkreślić, że raport wlicza w odpady spożywcze również te części zwierząt i roślin, które nie są jadalne, a więc na przykład kości czy ścięgna zwierząt albo skórki owoców. Owoce z grubymi, niejadalnymi skórkami są częściej jedzone w cieplejszych krajach, co może mieć wpływ na zwiększoną ilość odpadów spożywczych. W gorącym klimacie jedzenie również szybciej się psuje. Trend ten jednak wydaje się niepokojący, biorąc pod uwagę stale rosnącą temperaturę na świecie. Czy wraz z ocieplaniem się klimatu będziemy marnować więcej jedzenia? Czy Polacy marnują dużo jedzenia? W raporcie możemy zapoznać się z danymi dostarczonymi ONZ-owi przez Eurostat. Wynika z nich, że krajem UE, w którym marnuje się najwięcej jedzenia, jest Portugalia. Rocznie jest to niespełna 170 kg na mieszkańca, z czego 124 kg pochodzi z gospodarstw domowych. Najlepiej w rankingu wypada Bułgaria, która marnuje zaledwie około 30 kg żywności na rok na osobę. Polska znajduje się mniej więcej w połowie stawki z wynikiem nieco ponad 70 kg. Znaczna większość (60 kg) to jedzenie zmarnowane w gospodarstwach domowych. Na Starym Kontynencie dużo marnuje też Szwajcaria (ponad 160 kg, w tym 119 kg z gospodarstw domowych. Wyjątkowo mało odpadów spożywczych oprócz Bułgarii produkuje Rosja (odpowiednio 58 kg i 33 kg) oraz Chorwacja (niespełna 60 kg i 53 kg). – Marnowanie jedzenia to tragedia globalna. Miliony głodują, podczas gdy żywność jest marnowana na całym świecie – mówi dyrektor generalna Programu Środowiskowego ONZ, Inger Andersen. – Wpływa to nie tylko na rozwój, bowiem tak olbrzymie straty generują również olbrzymie straty dla klimatu i przyrody. Dobra wiadomośc jest taka, iż wiemy, że jeśli kraje prioretyzują ten problem, mogą w znaczący sposób odwrócić ten trend, zredukować wpływ na klimat i straty ekonomiczne oraz przyspieszyć postęp na drodzę do wspólnych globalnych celów – dodaje. – Nie chcesz zmarnować jedzenia po świętach? Sprawdź, gdzie jest najbliższa jadłodzielnia: Uratuj jedzenie po świętach — mapa i lista Jadłodzielni [aktualizacja kwiecień 2024] Źródło: unep.org Fot. Canva (smallroomphoto; Stas_V) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.