Eko styl życia Codziennie na świecie marnuje się miliard posiłków. Niepokojące dane ONZ-u 02 kwietnia 2024 Eko styl życia Codziennie na świecie marnuje się miliard posiłków. Niepokojące dane ONZ-u 02 kwietnia 2024 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Organizacja Narodów Zjednoczonych opublikowała najnowszą edycję Food Waste Index Report. Dokument gromadzi dane o marnowaniu jedzenie z większości krajów świata. Informacje podane przez ONZ są wyjątkowo alarmujące – na świecie marnuje się dziennie nawet miliard posiłków. Tymczasem 783 miliony osób na naszej planecie cierpi z powodu głodu. Reklama Nowy raport ONZ-u przeraża. Ile jedzenia marnujemy dziennie? Ostatni Food Waste Index Report ukazał się w roku 2021. Od tamtego czasu ONZ usprawniła metodologię zbierania danych, co pozwoliło na przygotowanie kolejnego raportu. Dane zebrane przez Organizację Narodów Zjednoczonych są bardzo niepokojące i rzucają więcej światła na to, ile jedzenia marnujemy każdego dnia jako ludzkość. Warto przyjrzeć się temu problemowi szczególnie teraz, w okresie poświątecznym, kiedy tony niezjedzonego przy Wielkanocnym stole jedzenia trafiają na śmietnik. Według raportu w 2022 roku cała ludzkość wygenerowała aż 1,05 miliarda ton odpadów spożywczych (ang. food waste), co przekłada się na 132 kilogramy na jednego człowieka. Raport wyróżnia trzy źródła odpadów: gospodarstwa domowe, sprzedaż detaliczną (supermarkety, sklepy spożywcze) i usługi żywieniowe (restauracje, bary). Największa ilość odpadów pochodziła z tej pierwszej kategorii – nasze domy wygenerowały aż 60% całego zmarnowanego jedzenia. Marnowanie jedzenia to problem nie tylko krajów bogatych Z danych wynika, że marnowanie jedzenie jest problemem nie tylko “pierwszego świata”. Niezależnie od regionu zarówno kraje bogatsze, rozwijające się, jak i biedniejsze produkują mniej więcej tyle samo odpadów spożywczych – różnice między nimi nie są większe niż 7 kg na mieszkańca. W raporcie zauważymy jednak inną zależność – więcej jedzenia marnuje się w krajach, w których średnia temperatura powietrza jest wyższa. Wielkanoc 2024: marnujemy nawet 3 razy więcej żywności W dokumencie czytamy, że może to wynikać z wielu aspektów. Warto podkreślić, że raport wlicza w odpady spożywcze również te części zwierząt i roślin, które nie są jadalne, a więc na przykład kości czy ścięgna zwierząt albo skórki owoców. Owoce z grubymi, niejadalnymi skórkami są częściej jedzone w cieplejszych krajach, co może mieć wpływ na zwiększoną ilość odpadów spożywczych. W gorącym klimacie jedzenie również szybciej się psuje. Trend ten jednak wydaje się niepokojący, biorąc pod uwagę stale rosnącą temperaturę na świecie. Czy wraz z ocieplaniem się klimatu będziemy marnować więcej jedzenia? Czy Polacy marnują dużo jedzenia? W raporcie możemy zapoznać się z danymi dostarczonymi ONZ-owi przez Eurostat. Wynika z nich, że krajem UE, w którym marnuje się najwięcej jedzenia, jest Portugalia. Rocznie jest to niespełna 170 kg na mieszkańca, z czego 124 kg pochodzi z gospodarstw domowych. Najlepiej w rankingu wypada Bułgaria, która marnuje zaledwie około 30 kg żywności na rok na osobę. Polska znajduje się mniej więcej w połowie stawki z wynikiem nieco ponad 70 kg. Znaczna większość (60 kg) to jedzenie zmarnowane w gospodarstwach domowych. Na Starym Kontynencie dużo marnuje też Szwajcaria (ponad 160 kg, w tym 119 kg z gospodarstw domowych. Wyjątkowo mało odpadów spożywczych oprócz Bułgarii produkuje Rosja (odpowiednio 58 kg i 33 kg) oraz Chorwacja (niespełna 60 kg i 53 kg). – Marnowanie jedzenia to tragedia globalna. Miliony głodują, podczas gdy żywność jest marnowana na całym świecie – mówi dyrektor generalna Programu Środowiskowego ONZ, Inger Andersen. – Wpływa to nie tylko na rozwój, bowiem tak olbrzymie straty generują również olbrzymie straty dla klimatu i przyrody. Dobra wiadomośc jest taka, iż wiemy, że jeśli kraje prioretyzują ten problem, mogą w znaczący sposób odwrócić ten trend, zredukować wpływ na klimat i straty ekonomiczne oraz przyspieszyć postęp na drodzę do wspólnych globalnych celów – dodaje. – Nie chcesz zmarnować jedzenia po świętach? Sprawdź, gdzie jest najbliższa jadłodzielnia: Uratuj jedzenie po świętach — mapa i lista Jadłodzielni [aktualizacja kwiecień 2024] Źródło: unep.org Fot. Canva (smallroomphoto; Stas_V) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.