Ochrona środowiska Dieta planetarna – z czym to się je? 23 sierpnia 2020 Ochrona środowiska Dieta planetarna – z czym to się je? 23 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Afrykański pomór świń w Polsce. Nowe strefy zakażenia, odstrzał dzików i skutki dla hodowli trzody W powiecie piotrkowskim oraz w kilku regionach północno-wschodniej Polski wykryto u dzików przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF). Inspektorzy sprawdzają obszary leśne i pola uprawne, zbierając padłe zwierzęta i analizując możliwe drogi przenoszenia wirusa. Władze podkreślają, że wprowadzone strefy zakażenia mają ograniczyć ryzyko przeniesienia ASF do hodowli, ale jednocześnie alarmują, że wirus może pojawić się w nowych lokalizacjach. Ochrona środowiska Wilki boją się ludzkiego głosu. Co naprawdę pokazują najnowsze badania o ich dystansie do człowieka? Choć populacja wilków w Polsce rośnie, najnowsze badania potwierdzają, że drapieżniki te utrzymują większy dystans od ludzi, niż sugerowały wcześniejsze obserwacje. Eksperymenty terenowe wykazały, że ludzki głos wywołuje u nich silniejszą reakcję strachu niż szczekanie psów, a same wilki wciąż postrzegają człowieka jako największe zagrożenie. W efekcie ryzyko bezpośredniej konfrontacji pozostaje znikome, a kluczowa staje się rzetelna edukacja i ochrona, zamiast prób redukcji populacji. W 2050 roku na świecie będzie już ponad 10 miliardów ludzi. Jak w sposób zrównoważony i zdrowy wyżywić taką populację? Eksperci udowadniają, że jest to możliwe, ale nowe nawyki żywieniowe musimy wprowadzić już dziś. Rozwiązaniem ma być dieta planetarna, czyli… dobra dla planety. Reklama Spis treści ToggleMięso – wybór czy konieczność?Dieta stylem życiaNowa piramida żywieniowaMięso – tak, ale szukajmy alternatyw Mięso – wybór czy konieczność? Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać nie więcej niż 500 g mięsa tygodniowo. Przeciętny Polak przekracza tę normę trzykrotnie, w efekcie jedząc ponad 70 kg mięsa rocznie. Podobne wyniki osiągają Amerykanie i Australijczycy. Tymczasem 90% zwierząt hodowlanych przyjmuje antybiotyk w celu zapobiegania infekcjom oraz ich rozprzestrzenianiu się w stadzie. Ponadto hodowla odpowiada za 15-20% emisji gazów cieplarnianych wynikających z aktywności ludzkiej. Realny problem stanowi również wydzielanie metanu pochodzącego z fermentacji jelitowej bydła. Dieta stylem życia EAT Lancet, zespół składający się z 37 światowej sławy naukowców, przedstawił zasady zrównoważonej diety. Jest ona zdrowa dla człowieka i zarazem nieszkodliwa dla środowiska naturalnego. Eksperci zachęcają do planowania posiłków na nadchodzący tydzień oraz zaopatrywania się w produkty od lokalnych rolników i pochodzące z pewnych upraw. Stosując się do przytoczonego planu żywieniowego, nie tylko unikniemy marnowania jedzenia, ale także podejmiemy konkretne kroki w walce z nadwagą w państwach zamożnych i głodem w krajach słabo rozwiniętych. Nowa piramida żywieniowa Bazą diety EAT Lancet są pełne ziarna, m. in. ryż, pszenica i kukurydza. Drugie miejsce zajmują bulwy, w tym ziemniaki, rzodkiewki, selery i buraki. Zaraz za nimi plasują się warzywa, szczególnie zielone i czerwone, które dostarczają cennych witamin i minerałów. Powinniśmy ich spożywać od 200 do 600 g dziennie. Doskonałym uzupełnieniem diety są także owoce oraz przetwory mleczne – w ilościach 250 g dziennie. Mięso – tak, ale szukajmy alternatyw EAT Lancet nie namawia do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale zachęca do ograniczenia jego ilości. Za optymalne uznaje 98 g mięsa czerwonego, 203 g drobiowego lub 196 g ryby tygodniowo. Jednocześnie naukowcy podkreślają, że jego doskonałym zamiennikiem są rośliny, takie jak fasola, soczewica i groszek (125 g dziennie). Stanowią one bogate źródło białka i możemy spożywać je w ilości 125 g dziennie. Źródło: green-news.pl, eatforum.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.