Eko styl życia Dzień wegetarian: najlepsze belgijskie przepisy i roślinny challenge 11 stycznia 2021 Eko styl życia Dzień wegetarian: najlepsze belgijskie przepisy i roślinny challenge 11 stycznia 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Charytatywne drzewko – w jakim mieście możesz wypożyczyć choinkę i wesprzeć szczytny cel? Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia powraca pytanie – jaką choinkę wybrać? Żywą, sztuczną, w doniczce, a może.. wypożyczoną? Eko styl życia Świąteczne dekoracje z recyklingu Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza, że trzeba wyposażyć się w dekoracje świąteczne. Jak to zrobić w ekologiczny sposób? Podpowiadamy! Jesteś ciekaw, jak wygląda wegetarianizm na świecie? Poznaj belgijsko-roślinny punkt widzenia, zainstaluj edukacyjną aplikację i wypróbuj TOP 10 roślinnych przepisów według brukselskiej organizacji Ethic Vegetarian Alternative (EVA). 11 stycznia to Dzień Wegetarian. Reklama Spis treści ToggleDla kogo wege bigos?Bruksela, czy brukselka?I am veganWizja przyszłościŚwiat oparty na roślinach Dla kogo wege bigos? Raporty Precision Nutrition i The Vegan Society przewidują, że na globie stopniowo będzie przybywać roślinożerców, zmaleje ilość zjadaczy mięsa, a odzwierzęce produkty zastąpi mięso laboratoryjne. A co z klimatem? Dieta wegetariańska i globalne ocieplenie są ze sobą ściśle związane – każdy z łańcucha tego przemysłu (razem z transportem) odpowiada za 30% wszystkich światowych emisji gazów cieplarnianych. Najwięcej wegetarian jest w Indiach i w Izraelu, a jeszcze w zeszłym roku najbardziej wegańskim (pod względem ilość roślinnych jadłodajni i restauracji) była nasza stolica, Warszawa. Bruksela, czy brukselka? Czwartkowe obiady europejskich intelektualistów przybrały w Belgii nową formę. W mieście Gandawa (region Flandrii), co tydzień obchodzi się… wegetariańskie czwartki. To pierwsze miasto na świecie, które uznało oficjalnie w swoim kalendarzu Dzień wegetarianizmu. Takie celebracje trwają nieprzerwanie od 2009 roku, a poprzez zmniejszenie spożycia mięsa, miasto czyni duży krok w dążeniu do neutralności dla klimatu. Ponadto niższe spożycie mięsa doskonale wpisuje się w politykę zdrowotną miasta Gandawa, które propaguje dobrostan zwierząt i eko styl życia. I am vegan Jesteś na wege diecie i ciekawi Cię, ile zwierząt mogłeś uratować dzięki niej? Aplikacja I’m vegan podpowie Ci, ile litrów wody zaoszczędziła Ziemia dzięki Twoim roślinnym wyborom oraz, w jakim stopniu zredukowała się ilość gazów cieplarnianych, emitowanych do atmosfery. Aplikacja dostępna jest w sklepie Google Play. Wizja przyszłości Jeśli wegetarianizm, to jaki? Jest wiele form tej diety. Jedne zakładają wyłącznie jedzenie owoców i nasion (frutarianizm), warzyw, samych surowych produktów roślinnych (raw), weganizm, czy laktowegetarianizm (spożywa się produkty roślinne i nabiał). Co ważne, to nazewnictwo nie służy stygmatyzacji, czy podkreślaniu przynależności do konkretnej grupy. Diety roślinne mają szereg korzyści, a ich nazwanie pomaga roślinożercom odnaleźć pożywienie, jakie chcą jeść. Już teraz na naszych oczach dzieją się historyczne zmiany w żywieniu. Oprócz tego, że coraz więcej ludzi skłania się w stronę ekologicznej i roślinnej żywności, niedługo przemysł mięsny może zostać zagrożony mięsem wyprodukowanym bez udziału zwierząt. Historia mięsa wyhodowanego w laboratorium – rewolucja trwa Świat oparty na roślinach Do zmiany diety potrzebna jest głównie motywacja. Bez niej trudno będzie się obejść w tym procesie. Obecnie możemy liczyć na ogromne wsparcie, nie tylko płatnych porad dietetyków, ale i bezpłatnych programów zachęcających do wegetarianizmu na wiele sposobów. Veggie Challenge: 30 dni z dietą roślinną Tymczasem belgijska organizacja EVA podaje na swojej stronie, najlepsze i najchętniej przygotowywane roślinne przepisy w 2020 roku. Brzmią i wyglądają wspaniale! Zachęcamy do przejrzenia strony EVA. Tofu w kremowym sosie z grzybamiPudding z jabłkiem (Najprostsze) wegańskie naleśniki na świecieGulasz wegetariańskiSyrop z czarnego bzuMarokański tadżin z ciecierzycąRoślinna LasagneGulasz piwnyHummusChili sin carne Gulasz piwny, źródło evavzw.be Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.