Wiadomości OZE Ekstremalne zjawiska pogodowe zmorą rolników w skali globalnej 07 czerwca 2019 Wiadomości OZE Ekstremalne zjawiska pogodowe zmorą rolników w skali globalnej 07 czerwca 2019 Przeczytaj także Polska Polska przyciąga gości z całego świata – kto i gdzie spędza wakacje? W 2025 roku Polska staje się miejscem spotkań kultur z całego świata. Od turystów z Bliskiego Wschodu, którzy latem wybierają Tatry zamiast pustynnych upałów, po Skandynawów i Niemców spędzających wakacje nad Bałtykiem – widać wyraźnie, że zmiany klimatu i globalne trendy turystyczne kierują wzrok w stronę naszego kraju. Co przyciąga gości i jak przekłada się to na lokalne gospodarki? Polska Od HoReCa po Czyste Powietrze – polityka krzywdzi uczciwych W Polsce utrwala się niebezpieczny schemat: kolejne programy wsparcia, które miały pomóc przedsiębiorcom i gospodarstwom domowym, stają się narzędziem politycznych przepychanek. Zamiast rzetelnej oceny efektów i naprawy rzeczywistych błędów, w debacie publicznej dominuje uproszczony przekaz sugerujący powszechne nadużycia. W efekcie uczciwi beneficjenci i wykonawcy są wrzucani do jednego worka z nielicznymi, którzy rzeczywiście nadużyli środków. Straty są nie tylko wizerunkowe, ale i gospodarcze. Naukowcy z Australii, Niemiec i Stanów Zjednoczonych zbadali, jaki wpływ na globalne rolnictwo mają ekstremalne warunki pogodowe. Pod lupę wzięli uprawę kukurydzy, soi, ryżu i pszenicy. Okazało się, że ulewy, susze i upały odpowiadają za 18-43% wahań w wielkości uzyskiwanych plonów. Reklama Międzynarodowy zespół naukowców analizował uprawy najważniejszych roślin dla człowieka – kukurydzy, soi, ryżu i pszenicy. W badaniach wykorzystano zbiór danych o rolnictwie z lat 1961–2008. Ponadto uwzględniono dane o zmienności klimatu uzyskane przez instytut Climate Research Unit Uniwersytetu Anglii Wschodniej. Jakie wnioski wysnuli badacze? Zmiany klimatu niekorzystne dla rolników Naukowcy obliczyli, że ulewy, susze i upały odpowiadają za 18-43% wahań w wielkości plonowania w wybranych, przeanalizowanych uprawach. Ponadto odnotowali, że duży wpływ na plon mają także zmiany klimatyczne (20-49% wahań). Zmieniający się klimat stanowi największe zagrożenie w Afryce. Pomimo mniejszych areałów uprawy właśnie w tym regionie klimat może zadecydować o wystąpieniu klęsk głodu. – Podczas gdy udział Afryki w globalnej produkcji kukurydzy jest niewielki, największa część tej produkcji trafia do spożycia przez ludzi – w porównaniu do zaledwie 3% w Ameryce Północnej, co sprawia, że jest ona kluczowa dla bezpieczeństwa żywnościowego w regionie – stwierdziła dr Elisabeth Vogel z Uniwersytetu w Melbourne. Pełne wyniki badań opublikowano w “Environmental Research Letters”. Fot.: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.